VOLVO
SVÅRT GE PROGNOS KRING FLASKHALSAR - FC (Direkt)

2018-05-17 18:58

STOCKHOLM (Direkt) Volvos lastbilsverksamhets operativa effektivitet påverkades negativt under det första kvartalet av omställningarna till nya lastbilar i Nordamerika och en fortsatt ansträngd situation i delar av leverantörskedjan.

"Förändringen i Nordamerika är gjord. Det hade vi i det första kvartalet, med kanske en mindre effekt andra kvartalet. Sedan får vi se hur flaskhalsarna utvecklas. Det är svårt att ge någon prognos på det", sade Volvos finanschef Jan Gurander vid torsdagens kapitalmarknadsdag i New York.

Under det första kvartalet sjönk Volvo Lastbilars rörelsemarginal till 8,8 procent (9,6). I rapporten uppgav Martin Lundstedt att den höga orderingången innebär att begränsningarna i leverantörskedjan, och de kostnader som dessa medför, skulle komma att bestå den närmaste tiden.

Vid kapitalmarknadsdagen ville Jan Gurander inte svara på exakt hur stor del av den negativa påverkan under första kvartalet som förändringarna i Nordamerika respektive flaskhalsarna stod för.

"Vi konstaterade att de tillsammans var den största förklaringen till lönsamhetsförsämringen. Båda var ganska stora", svarade han under frågestunden.

Volvochefen Martin Lundstedt påpekade att årets första kvartal var ett "stort kvartal" avseende olika aktiviteter som påverkade effektiviteten.

Han påminde också om att det inte handlar om samma flaskhalsar nu som under det andra kvartalet i fjol, när Volvo började prata om den ansträngda leverantörskedjan inom lastbilsverksamheten.

Volvo måste själva styra hur mycket av den nuvarande starka marknadsefterfrågan som bolaget bör producera för.

"Det är alltid en balans. Vi ska fortsätta att försöka ha en hög produktionsnivå, men inte till vilket pris som helst", sade han.

För att nå det finansiella målet om en rörelsemarginal på över 10 procent över en konjunkturcykel måste Volvo ha en bättre motståndskraft mot cykeln och snäva in gapet mellan upp- och nedgångar.

"Vi fortsätter att driva den underliggande lönsamheten kvartal för kvartal. Sedan är serviceverksamheten riktigt viktig tillsammans med en högre flexibilitet", sade Martin Lundstedt.

Fia Forsman +46 8 5191 7923

Nyhetsbyrån Direkt


Volvo B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -