MAKRO
NÅGRA HÅLLPUNKTER PÅ FREDAGEN (Direkt)

2018-04-27 06:00

kl 9.30: MI: konjunkturlöner februari

Konjunkturen är god och arbetsgivare rapporterar om stor brist på arbetskraft. Detta har dock inte visat sig i högre löneökningar, även om det kommit en del tecken på sistone om högre löneökningar i USA, Tyskland och Japan.

I Sverige ökade lönerna med 2,5% under 2017.

Ökningstakten dras upp av högre löneökningar i offentlig sektor, med bland annat extra satsningar på undersköterskor och lärare. I näringslivet steg lönerna 2,2% 2017.

De envist låga löneutfallen har fått flera prognosmakare att på senare tid återigen revidera ned sina löneprognoser.

kl 9.30: SCB: detaljhandel mars

Försäljningen i den svenska detaljhandeln väntas ha ökat med 2,1 procent i mars jämfört med motsvarande månad föregående år. Jämfört med föregående månad väntas försäljningen ha ökat 0,6 procent.

Försäljningen i de svenska Ica-butikerna steg med 9,2 procent i mars jämfört med motsvarande månad i fjol. Då ingår en kalendereffekt om 5,4 procent.

Under samma period visade Svensk Handel Stils index för klädhandelns försäljning en fortsatt svag utveckling och sjönk 4,5 procent i årstakt.

kl 9.30: SCB: hushållsutlåning mars

I februari ökade utlåningen med 7,0 procent jämfört med samma månad året före. Trenden har varit en gradvis, och i viss mån oregelbunden, nedväxling från en topp på 7,9 procent i maj 2016. Ökningstakten har legat i intervallet 7,0-7,1 procent sedan i juni i fjol.

Nedgången i bostadspriserna väntas allmänt leda till en dämpning av utlåningen, men med en ganska lång fördröjning.

Danske Bank och SEB spår båda en ökning med 6,9 procent för mars.

kl 11.00: EMU: konjunkturbarometer april

Konjunkturbarometern har liksom det kombinerade PMI sjunkit de senaste månaderna. I mars var industri, tjänster och detaljhandel ned medan byggsektorn steg något.

För april väntas den totala indikatorn (ESI) ha sjunkit till 112,0 från 112,6.

kl 14.30: USA: BNP (est) 1 kv

Väntas ha ökat med 2,3 procent i beräknad årstakt, efter en uppgång med 2,9 procent under fjärde kvartalet.

Commerzbank noterar att tillväxten första kvartalet ser ut att ha dämpats, inte minst då den privata konsumtionen bara steg marginellt efter den kraftiga uppgången fjärde kvartalet.

Dessutom väntas handelsbalansen ha dämpat tillväxten, med ett än större handelsunderskott. De privata investeringarna fortsatte däremot troligen att växa i en betydande takt.

"Vändningen i investeringar de senaste kvartalen är verkligen uppmuntrande, det återspeglar ljusare företagssentiment, vilket också kan kopplas till skattereformen i slutet av 2017", skriver Commerzbank.

De ser en BNP-tillväxt på 2,1 procent, men flaggar för det sedvanliga problemet med säsongsjusteringen i början av året.

BOJ: räntebesked

Väntas hålla styrräntan oförändrad på -0,1 procent och målet för den långa obligationsräntan kvar på 0 procent vid detta möte.

BOJ-chefen Haruhiko Kuroda har inte signalerat om någon omläggning från den nuvarande expansiva penningpolitiken, utan den ska fortsätta tills inflationen visar mer uthålliga tecken på att stiga. Kärninflationen har haft svårt att ta sig över 1 procent och är en bit ifrån 2-procentsmålet.

I samband med detta möte publicerar BOJ nya prognoser.

I den senaste prognosen i januari spåddes en kärninflation på 1,4 procent under budgetåret 2018.

Nordea konstaterar att ekonomin visar bra tecken, inflationen stiger och det finns till och med tecken på högre lönetillväxt. BOJ köper också allt mindre obligationer för att hålla tioårsräntan nära noll. Denna trend väntas fortsätta då inflationen stiger och USA och euroområdet fortsätter med sin normaliseringsprocess.

Prognosen väntas åter visa att inflationen når 2 procent budgetåret 2020.

"Men Kuroda kommer troligen att upprepa att det är alltför tidigt med steg mot en normalisering av policyn och att sådana steg kräver att den aktuella inflationen överstiger 2 procent på ett uthålligt sätt", skriver Nordea.

Makroredaktionen +46 8 5191 7931, http://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -