RÄNTOR/VALUTOR
KRONAN ÄNNU SVAGARE EFTER MJUKT RIKSBANKSBESKED (Direkt)

2018-04-26 16:38

STOCKHOLM (Direkt) Kronan försvagades ytterligare på torsdagen efter att Riksbanken levererat ett mjukt budskap medan svenska räntor sjönk i linje med övriga Europa.

Vid svensk stängning handlades kronan kring 10:44 mot euron och kring 8:61 mot dollarn, vilket var 1 öre respektive 5 öre svagare mot båda valutorna än vid samma tid dagen före.

Den svenska tioårsräntan stängde 4 punkter lägre till 0,75 procent, medan den tyska motsvarigheten var ned 5 punkter till 0,59 procent.

Riksbanken lämnade reporäntan oförändrad på -0,50 procent och flyttade fram prognosen för den första räntehöjningen, helt enligt marknadens förväntningar. Nu är bedömningen att räntan börjar höjas i slutet av året, vilket är något senare än i den förra prognosen.

De ekonomiska prognoserna lämnades i stort oförändrade och Riksbanken konstaterade att "läget i den svenska ekonomin är starkt; sysselsättningsgraden är hög och arbetslösheten har sjunkit till lägsta nivån sedan finanskrisen. Inflationen har legat nära målet det senaste året".

Enligt Riksbanken var det dock delvis snabbt ökade energipriser som låg bakom inflationsuppgången och de lyfte i stället fram frågetecken kring styrkan i den underliggande inflationen. Det är detta som gör att räntan nu väntas höjas lite senare. Prognosen för KPIF exklusive energi har också reviderats ned, till 1,6 procent i år från tidigare 1,7 procent.

"De senaste månadernas försvagning av kronans växelkurs bidrar visserligen till högre inflation men för att KPIF-inflationen ska ligga nära målet även framöver är det viktigt att konjunkturen är stark och sätter avtryck i prisutvecklingen", skrev Riksbanken.

Liksom vid det förra mötet reserverade sig Henry Ohlsson och ville höja räntan med 25 punkter till -0,25 procent redan nu och motiverade detta med den starka ekonomiska utvecklingen i Sverige och internationellt.

Handelsbanken hade väntat sig att den svaga kronan skulle ha implikationer för pressmeddelandet och det totala budskapet. Riksbanken har också ändrat sitt språkbruk vad gäller relationen mellan inflationen och kronan. I stället för att kommunicera att "det är viktigt att kronan inte stärks för snabbt" säger de nu att det är viktigt att kronans växelkurs "utvecklas på ett sätt som är förenligt med att inflationen stabiliseras nära målet".

Dessutom har Riksbanken dämpat tonen genom att ta bort det duvaktiga språkbruket om att de är redo att vidta ytterligare lättnader, och säger nu endast att de är redo att justera penningpolitiken.

"I slutändan tror vi att Riksbanken kommer att höja räntan vid sitt decembermöte. Vi tror på en gradvis uppgång i den underliggande inflationen, men med stöd av en svag krona och högre energipriser, och KPIF-inflationen kommer ligga nära målet genom hela 2018", skrev Handelsbanken.

Såväl Nordea som Swedbank håller fast vid sina tidigare prognoser. Nordea tror att Riksbanken väntar med att höja till fjärde kvartalet 2019, vilket är samma tid då ECB väntas höja, medan Swedbanks prognos fortsatt ligger på oktober i år.

SEB tror fortsatt på en decemberhöjning, men riskerna mot den prognosen har ökat. Riksbanken drog ned räntebanan något mer än de antagit. Den lägre inflationen än väntat reser frågetecken för uthålligheten i uppgången och penningpolitiken behöver gå försiktigt fram, och i synnerhet beakta nedåtriskerna för inflationen.

Trots att kronan försvagats betydligt så har den närtida prognosen för KPIF exklusive energi dragits ned betydligt och den ligger nu bara marginellt över SEB:s egen prognos för resten av året. Under 2019 ser de fortsatt lägre inflation än Riksbanken.

"Räntebeskedet var mer duvaktigt än både vi och marknaden hade väntat oss och visar att direktionen fortsätter att vara fokuserad på spotinflationen och även att KPIF exklusive energi är viktigare än KPIF. Även om en räntehöjning i slutet av året fortsatt är vårt huvudscenario så indikerar vår lägre inflationsbedömning att riskerna mot vår prognos tydligt ligger mot en senare tid", skrev SEB.

En halvtimme före Riksbanksbeskedet publicerade KI sin månadsbarometer, som kom in högre än väntat.

Barometerindikatorn, som sammanfattar läget i svensk ekonomi, steg till 110,4 i april från 108,8 i mars, väntat var en barometerindikator på 107,7 i april.

Uppgången förklaras främst av än starkare signaler från tillverkningsindustrin, vars konfidensindikator steg hela 5,1 enheter i april. Däremot sjönk konsumenternas samlade förväntningar, CCI, till 100,3 i april, från 100,8 föregående månad. Väntat enligt SME Direkts enkät var en liten uppgång till 101,6. Mikroindex sjönk till sin lägsta på över tre år.

ECB lämnade på eftermiddagen såväl styrräntor som guidning oförändrade, också det som väntat, men ECB-chefen Mario Draghi lät vid pressträffen oroad över den senaste tidens oväntat svaga datautfall.

Han inledde sitt uttalande med att säga att data pekar mot att expansionen i euroområdets ekonomi dämpas, men att tillväxten fortsatt är solid och brett baserad och att den så väntas förbli.

Under frågestunden sade Draghi att ECB måste bedöma huruvida den senaste tidens avmattning är tillfällig eller inte innan de fattar vidare beslut om QE-programmet.

Än så länge verkar påverkan från protektionism inte vara så stor, enligt ECB-chefen, som dock sade att handelskonflikter har djupgående och snabb inverkan på förtroendet.

USA-räntorna sjönk på torsdagen, och tioårsräntan gick åter under 3-procentstrecket, och stod vid svensk stängning i 2,98 procent, 3 punkter ned från samma tid dagen före.

USA-statistik på eftermiddagen kom överlag in över prognos. Orderingången på varaktiga varor steg preliminärt 2,6 procent i mars, väntat +1,6 procent (främst på grund av flygplansorder). Underskottet i handelsbalansen minskade mer än väntat i mars och även antalet nyanmälda arbetslösa förra veckan sjönk mer än väntat.

På valutamarknaden handlades dollarn fortsatt nära högsta nivåerna sedan mitten av januari med stöd av de högre amerikanska räntorna.

Mot euron har dollarn stärkts till 1:2120, från 1:2180 vid svensk stängning på onsdagen, och mot yenen var dollarn stabil kring 109:30.

Sofia Polhammer +46 8 5191 7937

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -