GETINGE
UPPREPAR 2018 STÖKIGT ÅR, BÄTTRE START ORG FSG - VD (Direkt)

2018-04-26 12:45

STOCKHOLM (Direkt) Getinges 2018 bedöms alltjämt bli ett stökigt år.

Det säger vd Mattias Perjos i en rapportkommentar till Nyhetsbyrån Direkt.

"Vi har sagt att det kommer att fortsätta vara ett stökigt år, där vi har många rörliga delar där vi behöver anpassa oss", beskriver han innevarande år och säger att mycket jobb återstår för medicinteknikbolaget.

Han fortsätter:

"Vi följer den plan som vi lade för ganska länge sedan som innebär att vi har högre kostnader 2017 och 2018", säger Mattias Perjos utan att vilja precisera någon kostnadsnivå. Dock säger han att medicinteknikbolaget har ett bra grepp på kostnadsbilden inom bolaget.

Men för 2019 ska det bli bättre enligt medicinteknikchefen:

"Det är först 2019 och framåt som vi kan börja jobba lite mer med produktivitet".

Så 2019 ska det bli bättre?

"Det är vår bedömning och den har vi inte ändrat utan vi följer den plan som vi satt internt".

Getinge-chefen vill inte kommentera analytikernas estimat som de senaste kvartalet har underskattat bolagets kostnadsmassa, vilket lett till att Getinge inte infriat konsensusbilden vilket i sin tur har lett till sura aktiekursreaktioner.

Högre upp i resultaträkningen ser det ljusare ut med en klart bättre organisk försäljningsökning i det första kvartalet, över 5 procent, än väntat enligt SME Direkt. Även den organiska orderingången överträffade återigen analytikerförväntningarna.

Getinge-chefen medger att den organiska försäljningsstarten på 2018 varit något bättre än vad bolaget trott. Emellertid vill han inte ändra sin bedömning om en försiktig organisk försäljningsökning i år.

Att Getinge förra månaden blev tvunget att reservera ytterligare 350 miljoner kronor i samband med en brasiliansk kartellutredning beskriver han som en "oacceptabel situation" och han upprepar bedömningen att det inte går att utesluta ytterligare konkurrensbrottsböter i landet.

Vid 12.40-tiden hade Getinge-aktien backat drygt 5 procent och hittills år är nedgången hela 24 procent. Pareto Securities är i en snabbkommentar förvånade över den sura kursreaktionen och pekar på att den positiva utvecklingen i organisk orderingång och försäljning skvallrar om att en vändning är på gång inom Getinge.

Henrik Svensson +46 8 5191 7924

Nyhetsbyrån Direkt


Getinge B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -