DRAGHI
DATA PEKAR MOT DÄMPAD, MEN SOLID TILLVÄXT (NY) (Direkt)

2018-04-26 14:56

(Tillägg: i stycke ett, fyra och sju samt från stycke tio)

STOCKHOLM (Direkt) Data pekar mot att expansionen i euroområdets ekonomi dämpas, men att den fortsatt är solid och brett baserad. ECB räknar också med att tillväxten ska fortsätta att vara solid och brett baserad.

Det sade ECB-chefen Mario Draghi vid en presskonferens efter ECB:s räntebesked på torsdagen.

En viss dämning i tillväxten är ett bakslag efter den tidigare kraftiga uppgången, enligt ECB-chefen. Stigande sysselsättning stöttar privatkonsumtionen och ECB:s åtgärder understödjer den inhemska efterfrågan.

Han sade att storleken på nedgångarna i vissa indikatorer varit överraskande, men att ekonomisk data i dag fortfarande är över sina historiska genomsnitt. En viss grad av normalisering av den ekonomiska datan är väntad, men det finns skäl att vara försiktig i tolkningen av dämningen, enligt ECB-chefen.

Riskerna mot tillväxten bedöms vara balanserade. Nedåtriskerna från globala faktorer är mer framträdande, bland annat från protektionism.

Mario Draghi sade att ECB är övertygat om att inflationen kommer att stiga mot målet även om den underliggande inflationen fortfarande inte visar en övertygande uppåtriktad trend och därför krävs det fortsatt en expansiv policy.

ECB kommer att fortsätta att följa utvecklingen för eurons växelkurs, enligt Draghi, som sade att volatiliteten i växelkursen avtagit och inte hade diskuterats vid rådsmötet.

ECB-chefen sade att KPI-inflationen väntas ligga kring 1,5 procent under resten av året.

Han uppmanade andra policyområden att bidra på ett mer beslutsamt sätt och slog fast att strukturreformer måste snabbas på avsevärt.

Mario Draghi sade vidare att det finns vissa uppmuntrande tecken på lönetillväxt och att ECB:s förtroende för inflationen är intakt.

Makroredaktionen +46 8 5191 7931, http://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -