AUTOLIV
LÄGRE BILPRODUKTION VÄNTAS TYNGA 1 KV - ANALYTIKER (Direkt)

2018-04-26 17:30

STOCKHOLM (Direkt) Bilsäkerhetsföretaget Autoliv avslutade 2017 med en stark rapport som slog analytikernas förväntningar. Även prognosen för helåret 2018 var mer aggressiv än vad analytikerna hade räknat med.

Inför det första kvartalets rapport väntas nu ett nytt starkt kvartal, även om förhoppningarna dämpats något bland annat i spåren av en lägre global biltillverkning än prognostiserat.

"Vi har trimmat våra estimat för det första kvartalet /…/ till följd av en lägre bilproduktion än tidigare väntat, vilket också påverkar Autolivs organiska tillväxt", skriver Nordea i en analysuppdatering.

Den globala bilförsäljningen ökade visserligen med 2,4 procent i det första kvartalet jämfört med samma period i fjol, enligt analysfirman IHS statistik, men tillverkningen har inte följt med uppåt. Tvärtom beräknas produktionen ha minskat med 0,6 procent, skriver Nordea.

På plussidan märks att effekten på Autolivs försäljning av den starka orderingången inom passiv säkerhet under 2015-2016 var påtaglig under det fjärde kvartalet, något som bolaget väntat ska fortsätta även under det första kvartalet i år.

Mot den bakgrunden räknar analytikerna i genomsnitt med en organisk försäljningstillväxt om 0,3 procent (4,4) och ett justerat rörelseresultat på 250 miljoner dollar (220) för det första kvartalet, enligt Inquiry Financials sammanställning. Den justerade rörelsemarginalen väntas landa på 8,9 procent (8,4).

Autolivs egen kvartalsprognos lyder på en organisk tillväxt om mindre än 1 procent och en justerad rörelsemarginal "runt 9 procent".

Rapporten väntas på fredagen 27 april, klockan 12. En telefonkonferens för media och analytiker inleds klockan 14.

Autolivs prognoser per 30 januari 2018:

Michael Bernander +46 8 5191 7917

Nyhetsbyrån Direkt


Autoliv SDB - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -