UNIONEN
ÖKAD LÖNEGLIDNING TROTS KONJUNKTURNEDGÅNG - LUNDAHL (Direkt)

2018-04-25 10:46

STOCKHOLM (Direkt) Unionen räknar med en tydlig konjunkturavmattning nästa år, då svensk BNP-tillväxt väntas bromsa in till 1,5 procent från 2,7 procent i år, främst drivet av ett minskat bostadsbyggande. Just att nedgången väntas bli så koncentrerad till byggsektorn talar för att löneglidningen ändå kan bli lite högre framöver, den svagare tillväxten till trots.

Det säger Unionens chefsekonom Katarina Lundahl till Nyhetsbyrån Direkt.

"Det kan finnas tryck på löneökningar även om det sker en inbromsning i ekonomin. Vi tror att löneglidningen kommer att öka en aning framöver", säger hon.

Hon säger att även med den nedväxling som ligger i Unionens prognos kommer det fortsatt att vara stor brist på personal i många sektorer.

"Vi ser en svagare konjunktur nästa år, men det kommer fortfarande att vara kompetensbrist på väldigt många håll. Konjunkturförsvagningen beror framför allt på minskade bygginvesteringar, och där är det mycket hög brist, som lär mildras. På andra håll, som i industrin, lär bristtalen snarare förvärras", säger hon.

Efter att inflationen dämpats på sistone ser Unionen ett stigande inflationstryck framöver och räknar med att inflationen åter letar sig uppåt under slutet av året och under 2019.

"Vi ser i vår branschbarometer, vår enkätundersökning till våra klubbar, att de tror att företagen har ökade möjligheter att höja priserna. Det gäller särskilt i industrin, men även i övriga branscher. Det tillsammans med bland annat en stärkt omvärldskonjunktur gör att vi tror att det kommer att komma en viss inflationsuppgång i slutet av året", säger Katarina Lundahl.

Någon kraftig inflationsuppgång är det dock inte tal om. Unionen räknar med en KPIF-inflation på 1,9 procent både i år och nästa år, och tror att Riksbanken höjer reporäntan till -0,25 procent i början av 2019. Det blir också den enda räntehöjningen det året.

"Eftersom konjunkturen sedan mattas av tror vi inte att den följs av fler höjningar", säger Katarina Lundahl.

Johan Bahlenberg +46 8 5191 7935

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -