SHB
KRAFTIG KRITIK FRÅN BRITTISKA FINANSINSPEKTIONEN - DI (Direkt)

2018-04-24 20:41

STOCKHOLM (Direkt) Den brittiska finansinspektionen, FCA, riktar skarp kritik mot Handelsbanken.

Det skriver Dagens Industri.

Tidningen har tagit del av en FCA-rapport från i somras i vilken Handelsbankens brittiska ledning får omfattande anmärkningar.

Enligt rapporten är bankens rutiner för att förhindra finansiell brottslighet, så som penningtvätt, bristfällig eller i värsta fall obefintlig, menar Dagens industri.

"Vår utredning visar så allvarliga svagheter gentemot regelverket för förhindrande av finansiell brottslighet att omfattande åtgärder krävs. Vi bedömer sammantaget att de svagheter som vi har identifierat är ett resultat av att den högsta ledningen har misslyckats med att implementera och behålla ett effektivt ramverk för att hantera finansiell brottslighet", skriver FCA enligt Dagens Industri.

Därutöver hittade finansinspektionen även ofullständiga kundprofiler. Dessutom har granskningen av kundernas aktiviteter varit svag.

I maj 2015 bötfällde svenska finansinspektionen Handelsbanken för penningtvätt. Banken hade inte gjort riskbedömningar av alla sina kunder eller hämtat in tillräckligt med information om kunderna och deras affärsrelationer. Bankens system för att granska transaktioner var också bristfällig. Handelsbanken fick en anmärkning och böter på 35 miljoner kronor.

Emil Mattsson +46 8 51917911

Nyhetsbyrån Direkt


Handelsbanken A - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -