SANDVIK
SMS-EFTERFRÅGAN APRIL HÖG, I LINJE MED 1 KV - VD (NY) (Direkt)

2018-04-24 15:43

(Tillägg: stycke 4-5)

STOCKHOLM (Direkt) Efterfrågan på Sandviks vändskär har hittills i april legat i linje med den höga nivå som rådde i det första kvartalet, som i sin tur var i linje eller till och med bättre än föregående kvartal, och några tecken på att den glödheta industrikonjunkturen ska svalna syns därmed inte.

Det sade vd Björn Rosengren till nyhetsbyråer strax efter tisdagens kvartalsrapport.

"Det fortsätter i samma oförändrade efterfrågenivå som vi har sett under första kvartalet. Just nu ser vi ingen förändring på det hela, men det går inte att spekulera framöver. Vi kör på för fullt, vi har mycket order som ska levereras ut under året och känner oss trygga med det", sade han.

Under analytikerkonferensen tillkom en positiv nyans: Björn Rosengren sade då att vändskärsefterfrågan låg högre i mars än under januari-februari, och att aprilnivån var som i "det första kvartalet eller i mars, vi såg ingen förändring i april".

Dessutom sade han, som svar på en fråga angående den enligt rapporten särskilt höga SMS-efterfrågan i Kina, att Sandvik inte har några uppgifter om lageruppbyggnad där - ökningen tycks helt och hållet bero på hög aktivitet.

Vändskären slits ned snabbt och behöver bytas ut av de industrier som bearbetar metall, så hög efterfrågan på dem är ett tecken på högkonjunktur i industrin.

Han lyfte även fram att SMS-divisionen, vars rörelsemarginal på 26 procent han betecknade som "häpnadsväckande bra", hade ett starkt kassaflöde tack vare väl bibehållet rörelsekapital.

I gruvdelen byggdes däremot lager upp vilket minskade koncernens totala kassaflöde under kvartalet, men någon oro för helårets kassaflöde hyser Sandvikledningen inte enligt vad Björn Rosengren bedyrade.

Störst potential för lönsamhetsförbättringar tycks av vd-kommentarerna att döma finnas i gruvdivisionen.

"Jag kan ju mining-sidan, och vi har vissa enheter där som inte levererar som de ska göra, och där hoppas vi att det finns mer utrymme för förbättringar", sade Björn Rosengren.

Vad gäller ståltillverkaren SMT, Sandviks lönsamhetsmässigt svagaste division, sade han sig vara glad att en negativ trend nu har vänts och att kvartalet därför har blivit det första på ett tag med årsvis högre underliggande rörelsemarginal. Sandvik räknar med ett par stororder under det andra eller tredje kvartalet, något som saknades i det gångna kvartalet men fanns i jämförelseperioden.

Vidare nalkas bolagsköp, enligt vd:n:

"Jag räknar med att inom den närmaste framtiden så ska vi kunna presentera lite grann på den sidan", sade han efter att ha upprepat att operativa enheter som är lönsamma och stabila ska fokusera på tillväxt, exempelvis med förvärv, samt nämnt Sandviks nu solida finanser.

Martin Lindgren +46 8 5191 7920

Nyhetsbyrån Direkt


Sandvik - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -