PANDOX
KAN KONKURRERA MED AIRBNB GENOM FLERBÄDDSRUM - VD (Direkt)

2018-04-24 15:43

STOCKHOLM (Direkt) Med nedfällbara sängar i skandinaviska hotellrum har Pandox sett att det kan konkurrera med AirBnB om privatresesällskap. Nu planerar bolaget för liknande investeringar i Tyskland och Storbritannien.

Det säger hotellfastighetsbolagets vd Anders Nissen till Nyhetsbyrån Direkt.

"Vi har gjort sådana investeringar med Scandic i Skandinavien och gör det nu i Berlin i ett eget hotell med 180 rum. Det handlar om ringa investeringar som är lätta att genomföra och kan öka antalet sängplatser med upp till 20 procent", säger han.

Med hjälp av de nedfällbara extrabäddarna kan mindre kompisgäng få plats i ett rum istället för i två rum. På det sättet har Pandox i Skandinavien kunnat "börja konkurrera" med de lösningar som Airbnb erbjudit dylika resesällskap. Anders Nissen poängterar dock vikten av att de potentiella extrabäddarna installeras på ett sätt så att ett hotell inte tappar i attraktivitet hos sina huvudsakliga kundsegment.

I rapporten för det första kvartalet framkom att Pandox kommer att öka sitt fokus på att "identifiera kompletterande kassaflödesdrivande investeringar i befintlig portfölj".

Utöver fler bäddar i befintliga rum framhölls en möjlighet att konvertera icke-produktiva ytor till nya rum samt tillbyggnad i form av nya våningsplan och huskroppar.

"Det finns stora möjligheter till investeringar i vår befintliga fastighetsportfölj med syfte att ta marknadsandelar", säger han utan att kunna delge någon exakt total potentiell investeringsnivå i nuläget.

Anders Nissen anger däremot att det är viktigt att sådant som befintliga restauranger och frukostmatsalar har tillräcklig kapacitet för ett ökat antal gäster.

"Har hotellen sådan kapacitet är det väldigt effektiva investeringar. Men behövs det byggas nya receptioner eller om restauranger måste byggas ut drar investeringsnivån snabbt i väg", säger han.

Därför kan ut- och tillbyggnad endast tänkas komma att ske i upp till omkring en handfull av Pandox hotell i Storbritannien och Tyskland.

"Även om det bara rör sig om några av våra hotell kommer varje enskilt projekt vara stort", säger han.

Som större möjliga investeringsexempel anger han att bolaget äger marken kring ett hotell i Dortmund där dagens runt 200 rum har en hög beläggning och snittpriser. Därutöver har Pandox bland annat noterat att hotell i den nyligen köpta brittiska hotellportföljen har mötesutrymmen som kan inhysa mer personer än hotellet har rumskapacitet för.

"Det kan tänkas vara en väldigt effektiv investering att öka vår egen kapacitet i ett sådant fall", säger han med påpekande att hotellet med fler rum skulle kunna ta emot mötesgäster som i nuläget bokar boenden på närliggande hotell.

I rapporten anges att investeringar i egna fastigheter är särskilt intressanta "i en fas där direktavkastningskraven på hotellmarknaden pressas".

"Efter att ha förvärvat för 17 miljarder kronor under de senaste tre åren kommer en konsolidering nu att ske under den närmaste tiden. Samtidigt är det klart att vi även gärna gör förvärv. Det kan då tänkas handla om köp av hotell inom vår operatörsverksamhet där vi både äger fastigheten och driver hotellverksamheten. Det går fortfarande att genomföra sådana köp till attraktiva priser. Däremot är det generellt sett dyrt med köp av enstaka hotell som har hyresavtal", säger han.

För att förvärva hotell med hyresavtal krävs det köp av en portfölj där storleken eller den geografiska spridningen gör att intressenter drar sig för att lägga bud, påpekar han.

Under årets första kvartal investerade Pandox 171 miljoner kronor i befintlig portfölj samt hade beslutade investeringar för framtida projekt om runt 700 miljoner kronor.

"Vi gör investeringarna för att det är väldigt lönsamt. Om det blir dyrare att köpa nya hotell är det ännu attraktivare. Vi förväntar oss mellan 8 till 12 procents avkastning på investeringar och de senaste åren har vi legat närmare 12 procent", säger Anders Nissen och lägger till att många av de hotell som köpts i Tyskland och Storbritannien fortfarande "har stora utvecklingsmöjligheter ur ett kommersiellt perspektiv" med hjälp av investeringar.

Malcolm Svensson Rothmaier +46 8 5191 7918

Nyhetsbyrån Direkt


Pandox B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -