BETTING
FÖR TIDIGT UTTALA SIG OM NORSK IP-BLOCK - BOLAG (Direkt)

2018-04-24 15:23

STOCKHOLM (Direkt) Flera Stockholmsnoterade betting-bolag menar att det är för tidigt att uttala sig om vilka effekter en eventuell ip-blockering kommer att få på bolagen och den norska bettingmarknaden.

Det framgår av kommentarer från Betsson, Cherry och Kindred som Nyhetsbyrån Direkt fått på tisdagseftermiddagen då det via tidningen VG blivit känt att en majoritet i det norska parlamentet, Stortinget, vill skärpa lagstiftningen i den norska spelsektorn och att minoritetsregeringen rättar sig efter det.

Oppositionspartierna Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti, Sosialistisk Venstreparti och Senterpartiet, vilka alltså tillsammans samlar en majoritet i Stortinget, har gått samman om åtta konkreta förslag på det norska spelområdet.

Bland åtgärderna finns, utöver ip-blockering, även förbud för norska oljefonden att äga utländska bettingaktier. Formellt ska det så kallade "vedtaket" klubbas den 7 maj. Tidsplanen därefter är ännu oklar.

Betsson, som inte vill avslöja hur stor del av sin verksamhet som är exponerad mot Norge, kommenterar via kommunikationschefen Pia Rosin i ett mejl till Nyhetsbyrån Direkt:

"Vi följer detta noga, men än så länge finns inga detaljer på hur eller när detta skulle komma att genomföras. Betssons hållning är fortsatt att det bästa för såväl konsumenter som den norska staten vore om Norge skulle införa ett licenssystem på samma sätt som Danmark, och snart även Sverige, gjort".

Cherry kommenterar via ir-chefen Anders Antonsson:

"Det är ett så kallat "Dok 8-förslag" som enskilda Stortingsledamöter har fått en majoritet i Familje- och kulturkomiteen att stödja. Nu får vi se hur ärendet går vidare till Kulturdepartementet och hur ett lagförslag kan utformas. Troligen dröjer det några månader innan vi kan göra en bedömning av vilka effekter det blir om dagens förslag blir lag".

Kindred kommenterar via Public Affairs-chefen Peter Alling:

"Dagens utskottsbetänkande innebär att Familie- og kulturkomitten ställt sig bakom ett förslag av Arbeiderpartiet och Kristelig folkeparti. Vi förväntar oss att Stortinget ska rösta för betänkandet den 7 maj. Det viktiga är att inget sker den 7 maj utan endast är ett beslut att be regeringen utreda frågan om DNS-blockering. Alltså, inget kommer att ske om en dryg vecka".

Kindred fortsätter:

"Frågorna som berörs är komplicerade och kräver ytterligare utredning, bland annat får förslaget stora följder för personlig integritet, yttrande- och informationsfrihet samt Norges förpliktelser enligt EES-avtalet och förhållande till EU. Redan nu kan konstateras att fråga uppstår om norsk lagstiftning i framtiden kan vara förenlig med ett flertal EU-direktiv".

Flera aktier tappade rejält inom spelsektorn. Cherry föll 8 procent medan Betsson tappade över 8 procent. Kindred föll över 6 procent. Leo Vegas backade drygt 4 procent vid 15-tiden på tisdagen.

Henrik Svensson +46 8 5191 7924

Nyhetsbyrån Direkt


Betsson B - I dag

{point.key}

Kindred Group - I dag

{point.key}

Catena Media - I dag

{point.key}

Evolution - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -