Förvaltarduon för Rhenman & Partners räknar med flera stora bioteknikaffärer i år - DI (Finwire)

2018-04-21 18:15
Förvaltarduon Henrik Rhenman och Susanna Urdmark räknar med flera stora bioteknikaffärer i år. Det framgår av en intervju med Dagens Industri.

Igår lade den schweiziska läkemedelsjätten Novartis ett bud på 8,7 miljarder dollar för forskningsbolaget Avexis verksamma inom nischen genbehandling.

Rhenman kommenterar affären för Dagens Industri: "Det innebär en budpremie på fyra miljarder dollar. Företaget har inte ens en produkt på marknaden och värderas ändå högre än svenska storbolag som SCA".

Rhenman räknar med ett handfull stora affärer inom bioteknik i år och Novartis-affären tros vara långt ifrån den största.

Mot bakgrund av denna affär uppger förvaltarpartnern Susanna Urdmark att det inte råder någon brist på kapital i sektorn.

Enligt den senaste månadsrapporten för Rhenman Healthcare Equity L/S som noterat en årlig avkastning om 21 procent sedan den startades framgår det att värderingen för sektorn är strax över 16 gånger årsvinsten. Man ser framför sig fortsatt konsolidering inom sektorn och ökad förvärvsaktivitet. Förhoppningen är att fonden ska ha exponering mot ett antal av de mindre till medelstora företagen som blir föremål för uppköp.

Urdmark förklarar denna strategi ytterligare i intervjun med Dagens Industri: ”Det är sällan en uppsida i att äga det förvärvande bolaget utan det vi försöker göra är att identifiera bolag med potential att bli uppköpta. Det är där värdeskapandet sker utifrån ett aktieperspektiv”.

Per utgången av mars månad var de största aktieinnehaven på långsidan i deras ovannämnda hedgefond Roche, Horizon Pharma, Celgene, Alexion Pharmaceuticals och Vertex Pharmaceuticals.

Carl Becht
carl.becht@finwire.se, 079 337 16 90
Nyhetsbyrån Finwire

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -