ALFA LAVAL
FORTSATT MARINÅTERHÄMTNING I KORTEN - ANALYTIKER (Direkt)

2018-04-20 16:13

STOCKHOLM (Direkt) Alfa Lavals kvartalsrapport tros vittna om en fortsatt återhämtning i marinsegmentet, där orderingången under de senaste kvartalen skjutit fart. Detta tack vare ökande beläggning på världens skeppsvarv och ökande efterfrågan på Alfa Lavals teknik för svavel- och ballastrening.

Orderingången, som förra kvartalet ökade organiskt med hela 62 procent på årsbasis, från 2,24 till 3,50 miljarder kronor, tros nu landa på 3,15 miljarder (2,56).

Det framgår av SME Direkts konsensus, och vore en ökning på 23 procent. Vid bokslutskommunikén var Alfa Laval noggranna med att påpeka att de väntade sig en lika stark skjuts från den i det fjärde kvartalet urstarka tankermarknaden, och spådde en sekventiell nedgång för efterfrågan på marindivisionens produkter.

"Generella marknadsprognoser från Clarkson och andra är att antalet fartyg för kontraktering kommer att öka något ytterligare under 2018, men vi bedömde att mixeffekten var ganska betydande under det fjärde kvartalet, och det tror vi inte kommer att upprepas", sade vd:n Tom Erixon vid rapporten, som publicerades i januari.

Sedan dess har skeppsmäklaren Clarksons estimat - vilka Alfa Laval till stor del bygger sina egna prognoser på - för antalet fartygsbokningar 2018 dock ökat med drygt 6 procent, från 1.134 till 1.208 fartyg. Under 2017 bokades som en jämförelse 997 fartyg.

Besannas Clarkson-prognosen för 2018 blir det en ökning av varvskontrakteringen med 21 procent, och kan jämföras med analytikernas prognos om en 16-procentig ökning för marindivisionen i år.

Alfa Laval är dock inte bara marinteknik. Inom den något större men inte riktigt lika lönsamma livsmedelsdivisionen spås en orderökning med 6 procent men en något lägre lönsamhet än i fjol, medan den tredje stora divisionen, Energy, spås visa upp en klart högre rörelsemarginal än för ett år sedan.

Bland övriga viktiga rapportpunkter finns Alfa Lavals kortsiktiga utsikter. Några SME-konsensus för detta finns inte, men exempelvis Nordea tror att bolaget guidar för relativt oförändrad efterfrågan under det andra kvartalet.

Alfa Lavals "greenhouse"-verksamhet, slutligen, väntas ha tillfrisknat från 0,2 till 3,4 procents rörelsemarginal. Vid bokslutskommunikén sade bolaget att utvecklingen i divisionen skulle följas under 2018 och återkomma till frågan om fortsatt ägarskap i slutet av året. Två mindre delar av divisionen, verksamma inom värmeväxlarteknik, har sedan dess sålts i anslutning till påsken, bland annat till Nibe.

Alfa Lavals rapport publiceras på måndag 23 april klockan 12.45, och telefonkonferensen - den första för nya finanschefen Jan Allde - startar klockan 13.45.

Martin Lindgren +46 8 5191 7920

Nyhetsbyrån Direkt


Alfa Laval - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -