NEW YORK
HANDELSKRIG I FOKUS, TEKNIK PRESSADE, S&P 500 -2,1% (Direkt)

2018-03-23 21:32

STOCKHOLM (Direkt) Börserna i New York tappade fart i ökad takt under senare delen av handeln. Oro för ett kommande handelskrig med Kina tilltog. Vix-index, ett mått på risk, steg kraftigt till över 25 som senast sågs i samband med de kraftiga nedgångarna i början av februari. Teknik och finans utvecklades svagt medan energibolagen höll emot bäst i den breda nedgången.

Vid stängning var Dow Jones Industrial Average ned med 1,8 procent till nivån 23.533. Det bredare S&P 500 sjönk 2,1 procent till 2.588 medan Nasdaqs kompositindex var ned 2,4 procent till 6.993. Den amerikanska tioåriga statsobligationen tappade en punkt till 2,81 procent.

Ökat fokus på ett eventuellt handelskrig mellan Kina och USA fick börserna i New York att falla. "Det finns en ökad oro kring hur ett handelskrig kan komma att se ut. Investerare vill hantera sin risk. Om det eskalerar snabbt kan marknaden få kämpa i rejäl motvind", sade Peter Kenny, marknadsstrateg vid Global Markets Advisory Group i New York till Reuters.

Det var nedgångar för samtliga sektorer i S&P 500. Mest föll teknik och finansbolagen. Teknikbolagen tyngdes av svaga utsikter från halvledarbolaget Micron Technology. Aktien föll med närmare 8 procent.

Energisektorn höll emot bäst med mindre nedgångar efter att i tidig handel legat på plus. Stigande oljepriser gav stöd. Amerikansk WTI-olja steg med 2,5 procent vilket fick några oljebolag att stiga. Conoco Phillips och Anadarko fanns bland vinnarna.

Andra bolag som gick mot strömmen och steg var försvarsrelaterade bolag. Lockheed Martin, Raytheon och Northrop Grumman klättrade bland industribolagen.

Sporttillverkaren Nike redovisade ett resultat för det tredje kvartalet som var bättre än väntat. Framförallt översteg försäljningen analytikernas förväntningar där en stark utveckling i Kina bidrog. Aktien steg initialt men tappade i den svaga handeln för att stänga något upp.

Molnbolaget Dropbox gjorde debut på Nasdaq och steg med 35 procent. Bolaget som konkurrerar med Amazon, Apple, Google och Microsoft gjorde en förlust på 112 miljoner dollar under 2017. Till skillnad från sina konkurrenter som har företagskunder är merparten av kunderna privatkonsumenter hos Dropbox.

Jan Glevén +46 8 5191 7911

Nyhetsbyrån Direkt


Lockheed Martin - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -