BÖRSEN
NEDGÅNG AVTAR, MTG STIGER PÅ DELNING, OMXS30 -0,2% (Direkt)

2018-03-23 13:22

STOCKHOLM (Direkt) Stockholmsbörsen handlades något lägre strax efter lunchtid på fredagen och hade därmed återhämtat sig rejält från förmiddagens bottennotering. Detta efter kraftiga fall på omvärldsbörserna.

Risksentimentet på de finansiella marknaderna är negativt efter att USA infört tullar på importvaror från Kina på minst 50 miljarder dollar och nu väntar marknadsaktörerna på det kinesiska motdraget.

Kina har förvisso redan annonserat tariffer på import av amerikanska varor i mindre omfattning. Men olika bedömare räknar med att fler åtgärder är att vänta som svar på USA:s bredare importtullar.

Storbolagsindexet OMXS30 tappade 0,2 procent till nivån 1.513 strax efter 13-tiden. Omsättningen på Stockholmsbörsen nådde närmare 7 miljarder kronor.

I Europahandeln gjorde råvarubolagen sämst ifrån sig efter fallande metallpriser. SSAB föll nästan 3 procent medan Boliden tappade 1 procent. Telekommunikation var bästa sektor i Europa. Telia var upp 1 procent medan Tele2 nöjde sig med 0,3 procent.

Bland övriga storbolag återfanns Nordea och H&M i toppen, upp 1,6 respektive 1,5 procent medan Swedbank tyngde efter utdelning betalats ut, ned närmare 7 procent.

På nyhetsfronten ska MTG dela upp bolaget i två, där den traditionella tv-verksamheten delas ut till aktieägarna. Detta sker i spåren av att affären med TDC inte blev av. MTG-aktien klättrade 4 procent.

"Vi har två mycket starka bolag och vi vill skapa två ännu tydligare aktie-stories. Det handlar om fokus och om att få de två organisationerna fokuserade på de möjligheter som finns på respektive område. Det handlar även om att aktieägare ska förstå vilket bolag de investerar i", kommenterade MTG:s nuvarande och framtida vd Jørgen Madsen Lindemann till Direkt.

Kappahl kom med kvartalsrapport som var ungefär som väntat. Dock flaggade bolaget för ett omfattande investeringsbehov för att komma i fatt i den digitala omställningen och att nå marginalmålet på 10 procent lär dröja. Aktien backade över 5 procent.

"Det ser lite mer ansträngt ut nu. Men målet kvarstår, vi måste kunna nå 10 procent annars är vi inte särskilt bra på det vi håller på med. Målet kvarstår absolut, men vi har nog lagt på ett år i vår strategiplan", sade vd Danny Feltmann apropå marginalmålet till Nyhetsbyrån Direkt.

Green Landscaping gör debut på First North. Bolaget ägnar sig främst åt skötsel och finplanering av utemiljöer och omsatte 790 miljoner kronor i fjol. Teckningskursen i börsnoteringsemissionen var 21 kronor per aktie. Aktien handlades under noteringsnivån till 20:25 kronor.

Eftermiddagens USA-agenda bjuder på data över orderingång varaktiga varor i februari, klockan 13.30, samt försäljning nya bostäder för samma månad, klockan 15.00.

Därtill står en rad Fed-ledamöter på talarlistan på fredagen.

Graf: OMXS30 under fredagen.

Källa: Infront.

Börsredaktionen +46 8 5191 79 00 http://twitter.com/direktse

Nyhetsbyrån Direkt


Green Landscaping Group - I dag

{point.key}

Boliden - I dag

{point.key}

Hennes & Mauritz B - I dag

{point.key}

Modern Times Group B - I dag

{point.key}

Nordea Bank Abp - I dag

{point.key}

SSAB B - I dag

{point.key}

Strax - I dag

{point.key}

Swedbank A - I dag

{point.key}

Tele2 B - I dag

{point.key}

Telia Company - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -