BÖRSEN
NEDGÅNG ÅTERHÄMTADES, MTG STEG PÅ DELNING, OMXS30 -0,2% (Direkt)

2018-03-23 17:59

STOCKHOLM (Direkt) Stockholmsbörsen avslutade fredagen på bara något lägre nivå efter en klart större nedgång tidigare under handelsdagen i spåren av bland annat oro kring den upptrappade handelskonflikten mellan USA och Kina. Flera svenska verkstadsbolag gick relativt svagt.

Storbolagsindexet OMXS30 tappade 0,2 procent till nivån 1.513 och är därmed ned nästan 4 procent sedan föregående fredagsstängning, om än delvis som en följd av avskilda utdelningar.

Omsättningen på Stockholmsbörsen var 13,1 miljarder kronor. Swedbank tyngde efter att rätten till årets utdelning avskilts, ned närmare 7 procent.

I Europahandeln gjorde råvarubolagen svagt ifrån sig efter fallande basmetallpriser. SSAB föll 3,4 procent medan Boliden sjönk beskedligare 0,2 procent. Telekommunikation stod emot bättre. Telia steg med 1,0 procent och Tele2 med 0,5 procent.

Andra vinnare var klädbolaget H&M som lyfte 1,8 procent och skogsföretaget SCA som avancerade 1,5 procent.

Mediekoncernen MTG klättrade 4,2 procent efter beskedet att bolaget ska dela upp sig i två delar, där den traditionella TV-verksamheten delas ut till aktieägarna. Uppdelningen sker i spåren av att försäljningen av TV-verksamheten till danska TDC inte blev av.

"Vi har två mycket starka bolag och vi vill skapa två ännu tydligare aktie-stories. Det handlar om fokus och om att få de två organisationerna fokuserade på de möjligheter som finns på respektive område. Det handlar även om att aktieägare ska förstå vilket bolag de investerar i", kommenterade MTG:s nuvarande och framtida vd Jørgen Madsen Lindemann till Direkt.

Kappahl kom med kvartalsrapport som var ungefär som väntat. Klädbolaget flaggade dock för ett omfattande investeringsbehov för att komma i fatt i den digitala omställningen och att det lär dröja innan marginalmålet på 10 procent nås.

"Det ser lite mer ansträngt ut nu. Men målet kvarstår, vi måste kunna nå 10 procent annars är vi inte särskilt bra på det vi håller på med. Målet kvarstår absolut, men vi har nog lagt på ett år i vår strategiplan", sade vd Danny Feltmann till Nyhetsbyrån Direkt. Aktien som har gått svagt på sistone efter svaga signaler från konkurrenter slutade upp 1,3 procent.

Green Landscaping, som ägnar sig åt skötsel och finplanering av utemiljöer, gjorde debut på First North. Teckningskursen i börsnoteringsemissionen var 21 kronor per aktie. Aktien sjönk 0,6 procent till 20:87 kronor.

Graf: OMXS30 fredagen den 23 mars

Källa: Infront.

Johan Lind +46 8 5191 7954

Nyhetsbyrån Direkt


Green Landscaping Group - I dag

{point.key}

Boliden - I dag

{point.key}

Hennes & Mauritz B - I dag

{point.key}

Modern Times Group B - I dag

{point.key}

SSAB B - I dag

{point.key}

Swedbank A - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -