På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Peckas Naturodlingar
Peckas Naturodlingar förtydligar att medieuppgifter om fiskdöd är gamla nyheter (Finwire)

2018-03-22 12:26
Fisk- och grönsaksodlingsbolaget Peckas Naturodlingar vill med anledning av att SVT Nyheter Västernorrland samt tidningen Allehanda igår den 21 mars gick ut med en nyhet om fiskdöd vid bolagets anläggning i Härnösand förtydliga att detta är en gammal nyhet som bolaget tidigare informerat marknaden om. Det framgår av ett pressmeddelande.

"Byggnationen av fiskhuset blev något försenat och i kombination med tidig vinterkyla fick en del av fiskbeståndet stress-symtom i samband med flytten till fisktankarna. Fisken har återhämtat sig snabbare än förväntat och händelsen påverkar inte nämnvärt det ekonomiska resultatet", skrev Peckas Naturodlingar i sin bokslutskommuniké för 2017 som publicerades den 16 februari.

Fiskodlingen drabbades av så kallad kolumnaresjuka orsakad av bakterien Flavobacterium columnare. Sjukdomsförloppet pågick mellan slutet av december 2017 till början av februari 2018.

- Vi vill passa på att belysa att utbrott av detta slag normalt har 95 procent dödlighet. Peckas system och dess biobäddar bemästrade utbrottet mycket bra och dödligheten blev därmed betydligt lägre än vad som är vanligt förekommande, vilket även kan ses som ett kvitto på hur bra vårt system hanterar utbrott av detta slag, säger Hugo Wikström, vd för Peckas Naturordlingar.

Kostnaden för bolaget att ersätta den fisk som gått förlorad uppgår till mindre än 60 000 kronor. Tomatodlingen har ej påverkats ej av det inträffade. Peckas Naturodlingar har vidare vidtagit åtgärder för att minimera risken om liknande utbrott i framtiden, bland annat genom att inte transportera fisk under vintertid och sprida ut fiskarna till fler kar vid leverans.

Henrik Öhlin
henrik.ohlin@finwire.se, 0703-21 06 99
Nyhetsbyrån Finwire

Peckas Naturodlingar B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
- -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -