EU-TOPPMÖTE
PROTEKTIONISM HOT MOT TILLVÄXTEN - DRAGHI (Direkt)

2018-03-22 21:13

BRYSSEL (Direkt) Tilltagande protektionism i världshandeln är den största risken för euroområdets ekonomi.

Det sade Europeiska centralbankens chef Mario Draghi till EU-toppmötet på torsdagskvällen i sin redogörelse för det ekonomiska läget, enligt EU-källor.

Hotet kommer dels från direkta åtgärder, som de USA:s president Donald Trump överväger, och dels om drabbade länder vidtar motåtgärder. En upptrappning kan i sin tur skada förtroendet hos ekonomiska aktörer, sade han.

Hot finns enligt ECB-chefen också från att ensidigt agerande från USA eroderar det internationella handelssystemet och efterlevnaden av WTO:s regelverk,

I stort är dock det ekonomiska läget bra i euroområdet, sammanfattade Mario Draghi. Tillväxten drivs av konsumtion och investeringar. Investeringarna ligger nu på nivåer som inte har setts sedan ett tag före finanskrisen. Nära 7,9 miljoner jobb har skapats sedan mitten av 2013.

Arbetslösheten sjunker trots att arbetskraften har ökat med 2 procent. De privata skulderna sjunker, vilket även bankernas dåliga lån har gjort.

En andra risk mot den ekonomiska utvecklingen är avreglering av finansmarknaden, särskilt i USA. Tillsammans med en ackommoderande penningpolitik är det en farlig kombination, sade Mario Draghi.

En tredje risk är nya börsfall.

En fjärde risk är den procykliska budgetpolitiken, särskilt i USA, men även till viss del i EU. Mario Draghi uppmanade EU-länderna att bygga upp buffertar som säkerhet inför sämre tider.

Bengt Ljung +32 22 30 74 56

http://twitter.com/Direktbryssel

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -