RÄNTOR/VALUTOR
RÄNTOR SIDLEDES, STARKARE PUND PÅ JOBBDATA (Direkt)

2018-03-21 11:11

STOCKHOLM (Direkt) Europaräntorna visar relativt små förändringar på onsdagen, medan dollarn tappat något inför Fed-beskedet ikväll. Pundet stärks på jobbdata.

Tyska räntor handlas 1 punkt upp medan USA-räntorna i stort går sidledes i den europeiska handeln. Dollarn har tappat till 106:30 mot yenen och 1:2280 mot euron, men nettoförändringarna från svensk stängning på tisdagen är små.

Federal Reserve väntas höja räntan med 25 punkter och fokus ligger mer på räntebanan, "dot plot".

"Det primära fokuset kommer att vara Feds ränteprognos och Jerome Powells presskonferens. Ett antal ekonomer tror att prognosen kommer att luta åt 4 räntehöjningar, men sedan det förra penningpolitiska mötet har den ekonomiska datan varit blandad", skriver Kathy Lien vid BK Asset Management i ett marknadsbrev.

En fortsatt överhängande risk för upptrappade handelskonflikter lägger generellt sordin på sentimentet, och G20-mötet i Buenos Aires innebar ingen direkt förändring.

Kommunikén från mötet konstaterande att de globala ekonomiska utsikterna har fortsatt att förbättras sedan mötet i oktober. De framhöll att internationell handel och investeringar är viktiga tillväxt- och produktivitetsmotorer, men utelämnade tidigare lydelser mot protektionism.

"Vi arbetar för att stärka handels bidrag till våra ekonomier", heter det i det gemensamma uttalandet.

Frihandel stod ändå i fokus under mötet, enligt Tysklands finansminister Olaf Scholz.

"Av alla samtal i Buenos Aires kan man sluta sig till att de flesta är mycket oroade över en eventuell eskalering och om handelskrig skulle avgöra framtiden", sade han till reportrar efter mötet.

USA:s finansminister Steven Mnuchin indikerade att de inte har några avsikter att backa från de planerade stål- och aluminiumtullarna, eller andra åtgärder riktade mot Kina.

"Vi måste vara redo att agera i USA:s intresse, igen, för att försvara fri, rättvis och ömsesidig handel", sade han och tillade att de är redo att möta risken för handelskrig.

Noteras från kommunikén kan också att den talar om att den senaste tidens marknadsvolatilitet trots goda fundamenta i den globala ekonomin är en påminnelse om risker och sårbarheter för chocker.

Formuleringen är ny och tar hänsyn till Japans åsikt att marknadsoron i februari, som orsakade en kraftig yenförstärkning, inte låg i linje med fundamenta.

"Jag sade till G20 att vi behöver skicka ett gemensamt budskap i denna fråga, och vår uppfattning togs med i kommunikén", sade vice finansmister Minoru Kihara.

Kommunikén upprepade den sedvanliga frasen om att överdriven volatilitet eller oordnade rörelser på valutamarknaden kan ha allvarlig inverkan på den ekonomiska och finansiella stabiliteten och att länderna ska avstå från konkurrensdevalveringar.

Enligt en undersökning som Bank of America Merrill Lynch har genomfört bland investerare är nu handelskrig den risk som oroar mest, rapporterar Financial Times. Senast handelskrig toppade oroslistan var i januari 2017 som var den månad när Donald Trump tillträdde presidentämbetet.

Såväl IFO-institutet som de ekonomiska rådgivarna till den tyska regeringen presenterade prognoser på onsdagen, och de förra ser en BNP-tillväxt på 2,6 procent i år medan de senare ser 2,3 procent. Båda flaggar samtidigt för att ett eskalerande handelskrig är en uppenbar risk mot såväl Tysklands ekonomi som den globala tillväxten.

Pundet stärktes 0,3 procent till 1:4070 mot dollarn och brittiska räntor är upp 4-5 punkter i spåren av starka jobbdata.

Sysselsättningen ökade med 168.000 personer under tremånadersperioden till januari medan arbetslöshetsnivån sjönk till 4,3 procent, väntat var 4,4 procent. Löneökningarna exklusive bonusar steg som väntat till 2,6 från 2,5 procent, medan löneökningstakten inklusive bonusar steg till 2,8 från 2,7 procent, över väntade 2,6 procent och det högsta utfallet sedan september 2015.

Utfallet stärker sammantaget förväntningar om att Bank of England kan höja räntan i maj. Vid mötet i februari var policykommittén enig om att räntan framöver skulle behöva stramas åt något tidigare och i något högre grad under prognosperioden än vad som antogs i november.

Svenska räntor stiger svagt under förmiddagen medan kronan har tappat 2-3 öre mot dollarn och euron från tisdagen.

              onsdag kl 11.00 (tisdag kl 16.15)
              ==================================
USD/SEK    8:2105   (8:1904)   Statsobl 2y  -0,44  (-0,45)
EUR/SEK   10:0842  (10:0580)   Statsobl 10y  0,78   (0,77)
EUR/USD    1:2282   (1:2280)   Ty obl 10     0,60   (0,59)
US obl 10    2,87     (2,88)   

Mikael Sandbladh +46 8 5191 7933

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -