NORDEN
NÅGOT UPPÅT, TELENOR LYFTER, VINX30 OFÖRÄNDRAT (Direkt)

2018-03-21 17:58

STOCKHOLM (Direkt) Norden-börserna handlades något uppåt på onsdagen där det regionala VINX30-indexet, som omfattar Nordens mest handlade aktier, var oförändrat på nivån 938.

I Norge steg OBX-indexet 0,5 procent.

Telekombolaget Telenor meddelade i ett pressmeddelande på onsdagen att bolaget säljer sina tillgångar i Central- och Östeuropa till PPF Group för 2,8 miljarder euro. Aktien var upp drygt 1 procent.

Den sålda verksamheten stod för 9 procent av Telenors intäkter och för 8 procent av koncernens ebitda-resultat 2017. Priset i affären motsvarar en ev/ebitda-multipel på 6,4 gånger räknat på utfallet under 2017.

Affären, som väntas slutföras under det tredje kvartalet, kommer innebära en vinst efter skatt om 3 miljarder norska kronor. Styrelsen i Telenor föreslår även i samband med affären en extra utdelning om 4:40 norska kronor per aktie.

I motsatt riktning gick Norwegian, som sjönk 1,2 procent efter att bolaget slutfört en riktad emission till en kurs på 155 kronor per aktie, vilket var nästan tio procent lägre än stängningskursen på tisdagen.

I Köpenhamn handlades CAP20-indexet kring oförändrade nivåer.

Konglomeratet Möller-Maersk fick på onsdagen rekommendationen höjd till köp från behåll av Morningstar. Riktkursen behölls på 11:20 danska kronor. Aktien har sammantaget tappat 13 procent i år men var på onsdagen upp 1,2 procent.

På den verkstadstunga Helsingforsbörsen steg OMXH25 med 0,1 procent. I toppen fanns ståltillverkaren Outokumpu, som steg 3,3 procent utan bolagsspecifika nyheter. Sämre gick det för läkemedelsbolaget Orion, som återfanns i botten av indexet och sjönk 8,7 procent.

Sofia Sörensen +46 8 51917911

Nyhetsbyrån Direkt


A.P. Møller - Mærsk B - I dag

{point.key}

Norwegian Air Shuttle - I dag

{point.key}

Outokumpu Oyj - I dag

{point.key}

Telenor - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -