RÄNTOR/VALUTOR
RÄNTOR UPP, DOLLARN ÅTERHÄMTADE SIG (Direkt)

2018-03-20 16:32

STOCKHOLM (Direkt) Europaräntorna steg överlag på tisdagen, och även USA-räntorna var upp medan dollarn återhämtade måndagens tapp.

Tyska ZEW-index över investerarnas förväntningar sjönk till 5,1 i mars från 17,8 i februari, under väntade 13,0 i Reuters enkät. Nulägesindex sjönk till 90,7 från 92,3.

ZEW noterade att oron för ett handelskrig lett av USA har gjort investerarna mer försiktiga, samtidigt som utsikterna för Tyskland dämpas av en stark euro.

Capital Economics skrev att nedgången i ZEW belyser riskerna mot ekonomin, även om utsikterna förblir positiva.

"Medan Tysklands halvårsperiod av inhemsk politisk osäkerhet tog slut denna månad, så har den positiva effekten av detta motverkats av andra faktorer", skrev de.

Tyska aktier drabbades hårdast av USA:s intentioner att driva igenom metalltullar. Även om dessa bara kommer ha en liten direkt effekt så skulle Tyskland ligga i skottlinjen för en upptrappning med biltullar.

Investerarna är ändå fortsatt försiktigt optimistiska om framtiden och sentimentet kan studsa upp nästa månad. Brexitavtalet har tagit bort en risk och bilaterala samtal mellan EU och USA kan dämpa oron för protektionism, skrev Capital Economics som fortsatt är positiva till de tyska utsikterna.

Euron tappade till 1:2280 mot dollarn och raderade därmed ut hela förstärkningen i veckans inledning. Då steg euron delvis på grund av Reuters uppgifter att beslutsfattarna i ECB nu vill skifta debatten till den förväntade räntebanan och bort från obligationsköpen som antas avslutas i år.

"Euro/dollar knuffas av tvärgående strömmar, särskilt då båda centralbankerna (Fed och ECB) normaliserar policyn men det krävs ett oväntat policyagerande för att skaka om marknaderna", sade Neil Jones på Mizuho till Reuters.

USA-räntorna har stigit inför FOMC-mötet, med besked på onsdagen. Investerare räknar med att Fed-ledamöterna ska ge besked om att de ser mer optimistiska utsikter för ekonomin och att Fed ska höja styrräntan för sjätte gången sedan i december 2015. Räntebanan, "dot plot", kommer att vara i fokus.

Den tioåriga statsobligationen var upp 3 punkter till 2,88 procent. Mot yenen stärktes dollarn sammantaget till 106:50, och dollarindex var upp 0,5 procent, i stort återtaget måndagens försvagning.

Yenen tappade initialt på kommentarer från Japans handelsminister Hiroshige Seko om att det är högst sannolikt att landet kommer att få vissa undantag från de amerikanska stål- och aluminiumtullarna. Därefter stärktes yenen på BOJ-signaler. Masayoshi Amamiya, nyutnämnd vicechef vid Bank of Japan, sade vid en pressträff på tisdagen att det inte finns några skäl att ändra räntan nu, men det kan inte uteslutas att Bank of Japan justerar innan inflationen nått målet.

Han konstaterade att Bank of Japan beslutar om den mest lämpliga utformningen av avkastningskurvan vid varje möte.

Bedömare noterade att algohandeln reagerade på detta även om det går i linje med vad BOJ-chefen Haruhiko Kuroda tidigare sagt.

Masazumi Wakatabe, en annan nyutnämnd vicechef och som gjort sig känd som duva i penningpolitiska frågor, sade att centralbanken måste undvika ett för tidigt skifte i penningpolitiken utan i stället utöka lättnaderna om det visar sig nödvändigt. Han vill bedriva en stadig policy för att få upp inflationen till målet.

Pundet tappade 0,4 till 1:40-nivån mot dollarn i spåren av ett lägre inflationsutfall än väntat. KPI steg 0,4 procent i februari jämfört med föregående månad, och 2,7 procent i årstakt, det senare under väntade 2,8 procent och ned från 3,0 procent i januari. Kärninflationen sjönk till 2,4 från 2,7 procent, under väntade 2,5 procent.

"En liten nedgång i bensinpriserna tillsammans med att livsmedelspriserna stigit lite långsammare än förra året drar ned inflationen. Många av prisuppgångarna i början av 2017 i spåren av tidigare försvagning av pundet har också börjat arbeta sig igenom systemet", sade Phil Gooding på statistikmyndigheten ONS i en kommentar.

Även producentpriserna steg något mindre än väntat, upp 2,6 procent i årstakt mot antagna 2,7 procent.

Pundet var ändå cirka 0,7 procent starkare än måndagens botten, i spåren av brexituppgörelsen som gav skjuts.

EU- och handelsminister Ann Linde sade att det viktigaste med måndagens överenskommelse mellan EU27 och Storbritannien var att företagen nu vet att brexit ger en ordnad övergångsperiod, och att ett abrupt utträde undviks.

"Nu vet vi att det blir ett ordnat utträde. Vi kan betrakta utträdet och övergångsarrangemangen som överenskomna. Det fanns en risk i förra veckan att det skulle kunna bli en krasch i förhandlingarna", sade Ann Linde.

I Buenos Aires pågick mötet mellan G20-ländernas finansministrar och centralbankschefer. Minoru Kihara, Japans vice finansminister, sade att de bland annat har lyft oron för protektionism eftersom det skulle kunna leda till en dämpning i den globala ekonomin.

Den norska kronan stärktes 4 öre till 9:49 mot euron. Detta efter att en hotande regeringskris avvärjdes i och med att justitieminister Sylvi Listhaug avgick.

Svenska räntor steg svagt medan kronan tappade 1 öre till 8.19 mot dollarn men stärktes 1 öre till 10:06 mot euron från måndagen.

Mikael Sandbladh +46 8 5191 7933

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -