RÄNTOR/VALUTOR
BREXITAVTALSLYFT FÖR GBP, ECB-UPPGIFT LYFTE EURO (Direkt)

2018-03-19 16:26

STOCKHOLM (Direkt) Europeiska statspappersräntor steg svagt på måndagen, euron handlades samtidigt högre mot dollarn efter rapporter om att ECB skiftar över debatten mot den förväntade räntebanan när även de mest duvaktiga ledamöterna accepterar att obligationsköpen bör avslutas i år.

Reuters rapporterade, med hänvisning till en rad källor med insyn i diskussionerna, att ECB-ledamöterna är bekväma med marknadens förväntningar, som inkluderar en räntehöjning i mitten av 2019, och debatten handlar i allt högre grad om hur brant räntebana bör vara därefter. Vissa ledamöter vill se att ränteförväntningarna begränsas eftersom återhämtningen för inflationen är långsam.

Pundet stärktes och brittiska räntor på måndagsförmiddagen på uppgifter om att förhandlare från EU och Storbritannien hade enats om ett utkast till brexitavtalstext angående övergångsperioden och andra frågor. Man ska också ha nått en bred enighet om irländska gränsarrangemang, även om vissa detaljer ännu saknas. Pundet lyfte sedan något ytterligare när uppgörelsen bekräftades av EU-kommissionens chefsförhandlare Michel Barnier.

Brittiske brexitministern David Davis sade samtidigt att alla EU:s frihandelsavtal kommer att gälla i Storbritannien under övergångsperioden. Detta skapar mer klarhet för brittiska företag, sade han.

Kinas nye centralbankschef, tidigare vicechefen Yi Gang, anses av analytiker tala för kontinuitet i centralbankens arbete, och det blir nu hans uppgift att ta tag i riskfaktorer som Kinas skuggbanker, fastighetsbubblor samt den höga belåningen i statliga företag och skuldnivåerna i lokala myndigheter.

Capital Economics noterade i ett kundbrev att Yi Gang, en teknokrat med decenniers erfarenhet i centralbanken, har varit en stark förespråkare av förre chefen Zhou Xiaochuans ansträngningar för att hantera finansiella risker och att driva på marknadsreformer. Dock kan hans förmåga att forma policyn vara mindre än föregångarens givet att kommunistpartiet nu utövar ett större inflytande över den kinesiska staten.

Finansministrarna och centralbankscheferna i G20 i Buenos Aires möts i dag och i morgon, och enligt arrangörens webbplats ska mötet bland annat ta upp infrastrukturfinansiering samt teknologin bakom kryptovalutor.

Financial Stability Board, FSB, avvisar dock krav från flera länder att reglera kryptovalutor som bitcoin.

FSB, som samordnar finansiell reglering inom G20, anser att det krävs mer internationell samordning för att fylla datahålen vad gäller att övervaka denna snabbt framträdande sektor som fortsatt är värd mindre än 1 procent av global BNP.

"FSB:s initiala bedömning är att kryptovalutor inte utgör någon risk för den globala finansiella stabiliteten just nu", skrev FSB-chefen Mark Carney i ett brev till G20-mötets ministrar inför mötet.

SEB:s chefekonom Robert Bergqvist skrev i bankens morgonbrev att även risken för handelskrig lär stå i fokus för G20-mötets agenda, även om USA åter lär kräva att ordet "protektionism" inte ska finnas med i slutkommunikén.

Amerikanska statspappersräntor steg ytterligare något måndagens handel och fortsatte därmed en uppgång som inleddes efter starka USA-data på fredagen. Tvåårsräntan noterades över 2,30 procent för första gången sedan hösten 2008.

Vid svensk stängning noterades den amerikanska tioårsräntan till 2,85 procent, 1 punkt högre jämfört med vid samma tid på fredagen.

Federal Reserves FOMC-möte, tisdag och onsdag, står i fokus på veckans USA-kalender och en i stort sett enig analytikerkår räknar med att nye Fedchefen Jerome Powell kommer att inleda sin mandatperiod med att höja styrränteintervallet med 25 punkter, till 1,50-1,75 procent.

Frågorna inför räntebeskedet, som redovisas klockan 19.00 på onsdag, handlar främst om hur många ytterligare höjningar Fedledamöternas medianprognos kommer att signalera. I decemberprognosen var medianprognosen att räntan skulle höjas tre gånger i år.

Jerome Powell sade i utfrågningar i två kongressutskott vid månadsskiftet att Fed kan fortsätta att höja räntan gradvis eftersom tillväxtutsikterna är fortsatt starka, och att den senaste tidens volatilitet på finansmarknaderna inte bör tynga ekonomin.

"Några av de motvindar som USA-ekonomin stod inför tidigare år har nu vänt till medvindar. Finanspolitiken har blivit mer stimulerande och den utländska efterfrågan för amerikanska exportvaror ligger på en stabilare bana", sade han.

Jerome Powell sade dock också att han inte ser några bevis för att USA-ekonomin för närvarande överhettas. Han ser inte heller några starka tecken på någon tydlig uppåtrörelse i löneökningstakten, och att det kan komma ytterligare förstärkning på arbetsmarknaden utan att det leder till inflation.

Svenska statsobligationsräntor 1-2 punkter på måndagen, tioårsräntan upp 2 punkter, till 0,76 procent.

Euron stärktes 1 öre mot kronan, till 10:07, medan dollarn försvagades 3 öre, till 8:18. TCW-index sjönk till 134,82 (135,38).

Den norska kronan försvagades mot euron efter besked om att oppositionen krävt en misstroendeförklaring mot justitieministern Sylvi Listhaug, från Fremskrittspartiet, i spåren ett kontroversiellt Facebookinlägg.

Verdens Gang skrev att i det fall en majoritet i stortinget ställer sig bakom misstroendet så kommer statsminister Erna Solberg sannolikt att ställa en förtroendefråga. Det innebär att hon söker förtroende å hela regeringens vägnar. Får hon då en majoritet mot sig lär regeringen avgå.

Per-Anders Degerman +46 8 5191 7936

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -