STORBRIT
EU27 ENIGT ERBJUDA FRIHANDEL, DÖRR ÖPPEN FÖR MER(OMS) (Direkt)

2018-03-16 16:24

BRYSSEL (Direkt) De 27 kvarvarande EU-länderna vill erbjuda Storbritanniens ett frihandelsavtal.

Men om Storbritannien går med på ett mer omfattande samarbete - som deltagande i tullunionen eller inre marknaden - står EU27 beredda att i juni ändra sina riktlinjer till förhandlingarna.

Det sade EU-källor om diskussioner på tjänstemannanivå om de riktlinjer för brexitförhandlingarna EU:s framtida relation till Storbritannien, som EU-toppmötets ordförande Donald Tusk lade fram den 7 mars.

EU27:s EU-ministrar ska diskutera riktlinjerna på tisdag och EU27-toppmötet den 23 mars ska anta dem.

"Alla medlemsländer stöder riktlinjerna. Det har varit några finjusteringar", sade en EU-källa.

Utgångspunkten är att det måste finnas en balans mellan rättigheter och skyldigheter. Storbritannien får inte heller ägna sig åt "orättvis konkurrens", det vill säga dumpning inom skatter, miljölagstiftning, arbetsrätt, konkurrensregler och så vidare.

På torsdagen lade kommissionen fram en ny version av den juridiska texten för utträdesavtalet. Den irländska gränsfrågan är fortfarande olöst.

I avtalet ingår övergångsperioden där parterna också är oense om flera frågor, som EU-domstolens roll och EU-medborgares rättigheter under perioden.

Storbritannien har dock gått med på att övergångsperioden ska sluta den sista december 2020. Tidigare ville britterna att perioden skulle vara "kring två år" med flexibilitet kring slutdatumet.

EU27:s chefsförhandlare Michel Barnier och brexitminister David Davis kommer att ha ett förhandlingsmöte på måndag. Michel Barnier ska meddela det senaste från förhandlingarna till EU27-ministrarna på tisdagen och EU27-toppmötet på fredagen.

Bengt Ljung +32 22 30 74 56

http://twitter.com/Direktbryssel

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -