STÅL
EU TAR FRAM STRAFFTULL PÅ USA-VAROR FÖR 6,4 MDR EUR (Direkt)

2018-03-16 16:48

BRYSSEL (Direkt) EU-kommissionen publicerade på fredagen listor på amerikanska varor som kommer att beläggas med importtull om USA inför ståltullar mot EU.

Det totala värdet på de amerikanska varorna uppgår till 6,4 miljarder euro. De består av varor som stål, livsmedel, industrivaror och kläder.

Det uppgav EU-källor.

En lista (del A) motsvarar 2,8 miljarder euro och ska kunna beläggas med 25 procents tull relativt snabbt. EU:s interna procedur tar omkring 90 dagar. Sedan kan EU välja att införa dem omedelbart eller senare.

De 2,8 miljarderna motsvarar stål- och aluminiumprodukter som inte hade någon ökning alls i EU:s export till USA 2017 från 2016. EU anser därför att USA helt saknar skäl för att införa skyddstullar på dem.

En annan lista (del B) motsvarar 3,6 miljarder euro i EU:s export till USA som har haft en uppgång till 2017 från 2016. EU är ändå övertygad om att vinna en tvist i Världshandelsorganisationen WTO att USA:s tullar är orättfärdiga. Men EU:s strafftullar på dessa varor får bara införas först efter tre år - eller om WTO:s tvistelösning är klar före.

Del B-listan består av två underavdelningar, en för stål och en för aluminium. Varorna på aluminiumlistan beläggs med 10-procentig tull. Varorna på stållistan kan få tull högre än 25 procent.

Bengt Ljung +32 22 30 74 56

http://twitter.com/Direktbryssel

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -