RÄNTOR/VALUTOR
USA-RÄNTOR UPP, EUROPARÄNTOR SVAGT NED (Direkt)

2018-03-16 16:28

STOCKHOLM (Direkt) Amerikanska räntor steg på fredagen medan europeiska handlades svagt ned. Kronan stärktes mot euron medan den tappade mot dollarn.

Inflationstakten i euroområdet sjönk till 1,1 procent i februari jämfört med 1,3 procent i januari, visade statistik från Eurostat på fredagen.

Väntat var en inflation på 1,2 procent, enligt Reuters analytikerenkät. Enligt Eurostats snabbestimat var inflationen 1,2 procent i februari.

Kärninflationen var oförändrad på 1,0 procent, jämfört med i januari, i linje med förväntningarna.

Arbetskraftskostnaderna per timme i euroområdet ökade med 1,5 procent i nominella termer under fjärde kvartalet, jämfört med samma kvartal föregående år.

Lönerna i euroområdet ökade med 1,7 procent i årstakt under det fjärde kvartalet, efter att ha ökat med 1,6 procent under det tredje kvartalet.

I Sverige ökade arbetskraftskostnaderna med 1,9 procent under det fjärde kvartalet.

Jessica Hinds, ekonom på Capital Economics, skrev i en kommentar att statistiken över arbetskraftskostnaderna gav stöd åt synen att ECB kommer vara väldigt tålmodiga i normaliseringen av den penningpolitiska hållningen.

"På det hela taget är ECB:s mål om en bred uppgång i den underliggande inflationen ännu inte i sikte och även om banken sannolikt kommer sluta köpa tillgångar mot slutet av 2018 tvivlar vi på att de kommer höja räntan förrän sent året därpå", skrev Jessica Hinds.

ECB:s chefekonom och ledamot Peter Praet sade i en intervju med Reuters att ECB inte bör ändra sin framåtblickande guidning för tidigt eftersom det kan sända fel signaler om slutet för bankens nettotillgångsköp, som ska fortgå till dess att rådet ser en uthållig anpassning i inflationsbanan.

Han konstaterade samtidigt att det har skett en konvergens mellan marknadens förväntningar och ECB:s planerade slutdatum.

"Marknaden räknar inte med att vi kommer att fortsätta med APP (tillgångsköpprogrammet) mycket längre. Marknadspriserna verkar hänga ihop med det minskade gapet mellan marknadsbaserade inflationsförväntningar och vårt mål. Det är ett bra tecken", sade Peter Praet.

Han sade vidare att när väl ECB avslutar tillgångsköpprogrammet kommer signaleffekten av detta ta slut, ECB behöver då bli mer tydlig om den framtida banan för korträntorna.

På en fråga om när ECB kommer att kommunicera vad som kommer att hända efter september svarade Peter Praet:

"Det kan inte vara den allra sista dagen, men jag skulle argumentera för att det inte heller bör ske för tidigt. Det är inte allt för många rådsmöten mellan nu och då".

Euron stärktes under förmiddagen under generell dollarsvaghet, men tappade sedan och vid svensk stängning handlades den omkring 1:2260.

Amerikansk industriproduktion steg 1,1 procent i februari, jämfört med månaden före.

Analytiker hade räknat med att den skulle ha stigit med 0,3 procent.

Kapacitetsutnyttjandet inom den amerikanska industrin uppgick till 78,1 procent i februari, jämfört med 77,4 procent föregående månad. Här låg förväntningarna på 77,7 procent.

Andrew Hunter på Capital Economics skrev i en kommentar att ökningen i februari drevs av en ännu större ökning i produktionen i tillverkningsindustrin, vilket tyder på att den mjuka inledningen på året var en engångshändelse.

Innan fredagseftermiddagens statistik hade dollarn tappat till lägsta nivån mot yenen på en vecka efter ny oro kring personalturbulensen i Vita huset.

Sedan ekonomiske rådgivaren Gary Cohn avgått och utrikesministern Rex Tillerson fått sparken rapporterade Washington Post på torsdagen att nationelle säkerhetsrådgivaren H R McMaster kommer tvingas bort. Uppgifterna förnekas dock av Vita huset.

"Personal- och policyförändringar från Vita huset ser ut som självmål och för bort pengar från dollarn och amerikanska tillgångar mot andra valutor och marknader där starka tillväxtfaktorer är intakta och där värderingarna nu ser mer attraktiva ut", sade Koon Chow, strateg vid UBP, enligt Financial Times.

Vid svensk stängning hade dollarn hämtat igen stora delar av morgonens tapp mot yenen och handlades omkring 106:10, netto i princip oförändrat jämfört med svenska stängningen på torsdagen.

Kronan tappade 4 öre mot dollarn på fredagen till 8:21. Mot euron stärktes den 2 öre till 10:06.

Räntan på den svenska tioåringen sjönk 2 punkter till 0,74 procent.

Malcolm Winbo +46 8 5191 7934

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -