JAPAN
LITE HÖGRE LÖNEÖKNINGAR ÄN I FJOL (Direkt)

2018-03-16 15:06

STOCKHOLM (Direkt) Vårens avtalsförhandlingar i Japan har resulterat i löneökningar som ser ut att bli lite högre än i fjol, men som fortsatt är låga i ett lite längre perspektiv.

Den största fackliga centralorganisationen i Japan, Rengo, släppte på fredagen en rapport med de preliminära resultaten av vårens löneförhandlingar. Den visar att de genomsnittliga höjningarna av grundlönen ökar till 0,77 procent från 0,48 procent i fjol, enligt Bloomberg News.

De genomsnittliga totala löneökningarna är preliminärt 2,16 procent, upp från 1,98 procent förra året.

"Löneökningarna kommer att stötta konsumtionen, men kommer inte att leda till att den exploderar. Grundlönen höjs oväntat mycket", sade Yasunari Ueno, chefmarknadsekonom vid Mizuho Securities till Bloomberg News.

Japanska politiker och landets centralbank, Bank of Japan, har inte gjort någon hemlighet av att de skulle vilja se högre löneökningar, för att få bättre fart på konsumtionen och lyfta inflationen.

Japans premiärminister Shinzo Abe har uppmanat företag att höja lönerna med åtminstone 3 procent, vilket enligt BOJ är vad som krävs för att inflationen ska stiga till målet på 2 procent. De företag som höjer lönerna med minst 3 procent kommer också från och med den 1 april att få skattelättnader. Även Keidanren, landets största företagsorganisation, har uppmanat sina medlemmar att höja lönerna med 3 procent.

"Det har blivit allt viktigare att höja inte bara lönerna utan även att förbättra den totala ersättningen", sade Keidanrens vice ordförande till journalister i januari, enligt Reuters.

En löneökning på 3 procent skulle vara den högsta på närmare 25 år.

Arbetslösheten i Japan är den lägsta sedan 1993, men den allt stramare arbetsmarknaden har dock än så länge inte lett till något direkt lyft i löneökningarna. Det finns dock flera företag som sagt att de kommer att höja lönerna mer i år, för att kunna behålla arbetskraft, bland andra Daiwa Securities och ett par butikskedjor, rapporterar tidningen Mainichi.

SMBC Nikko Securities påpekar i ett marknadsbrev att fokus för löneförhandlingarna är på de stora industriföretagen, som brukar sätta tonen för resten av arbetsmarknaden.

Toyota, Nissan, Honda, Panasonic och Hitachi höjer alla lönerna mer i år än i fjol, men de gav överlag högre löneökningar 2014 och 2015. Nissan sticker ut, de höjer grundlönen dubbelt så mycket som i fjol. Bara en tolftedel av den japanska arbetskraften är dock sysselsatt i de stora industriföretagen.

Bloomberg News påpekar också att den preliminära lönestatistiken framför allt omfattar större företag, som kan ha bättre möjligheter att klara av högre löneökningar. Mindre företag kommer att rapportera löneökningarna senare under våren. Dessutom inkluderar inte statistiken bonusar eller löner till tillfälligt anställda och deltidsarbetande.

Enligt en undersökning som tidningen Nikkei gjort bland japanska företag svarar runt hälften att de kommer att höja grundlönen mer i år än i fjol. 22 procent svarar att de kommer att höja de totala lönerna med 3 procent eller mer.

Johan Bahlenberg +46 8 5191 7935

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -