NEW YORK
TRUMPS MINISTERBYTE SÄNKER BÖRSERNA, S&P500 -0,1% (Direkt)

2018-03-13 18:00

STOCKHOLM (Direkt) USA-börserna stärktes inledningsvis efter KPI-statistik som låg i linje med förhandstipsen. USA-dollarn tappade liksom räntorna efter siffrorna. Utfallet spädde på spekulationer om att Federal Reserve inte måste öka takten i räntehöjningarna.

Strax efter statistiken kom dock uppgifter om att president Donald Trump sparkar sin utrikesminister Rex Tillerson och ersätter honom med CIA-chefen Mike Pompeo. Den nyheten dämpade börserna.

Omkring klockan 18 låg Dow Jones industriindex på plus 0,1 procent vid 25.199. S&P 500 sjönk 0,1 procent till 2.781 och Nasdaqs kompositindex tappade 0,4 procent till 7.559.

Bland sektorerna i S&P 500 låg hälsovård och telekom på plus, medan det gick sämre för IT, finansbolag och energi. På råvarumarknaderna svängde priset på råolja kraftigt på eftermiddagen för att sedan parkera på minus. Flera oljebolag gick svagt: Conoco Phillips sjönk drygt 1 procent och Exxon Mobil backade 0,8 procent.

Donald Trump har utfärdat ett förbud för Singapore-baserade Broadcom att gå vidare med sitt fientliga uppköpsbud av amerikanska Qualcomm för 117 miljarder dollar, med argumentet att han skyddar den nationella säkerheten. Qualcomm var ned 4,4 procent, medan Broadcom steg 1,3 procent. Sektorkollegan Intel stärktes också på beskedet om den blockerade affären och var upp 1,5 procent.

Sent på måndagskvällen kom US Steel med en prognoshöjning för det underliggande rörelseresultatet. Bolaget bedömer att det måste öka produktionen till följd av att tullar på stål och aluminium införs. Aktien backade 6,6 procent.

General Electric backade 4 procent efter att JP Morgan sänkt sin riktkurs för bolaget till den för tillfället lägsta på marknaden.

David Djuphammar +46 8 5191 7913

Nyhetsbyrån Direkt


Intel - I dag

{point.key}

QUALCOMM - I dag

{point.key}

United States Steel - I dag

{point.key}

General Electric - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -