AcuCort
AcuCort siktar fortsatt på säljstart för Dexa ODF i Europa 2019 - vd (Finwire)

2018-03-07 09:47
Life science-bolaget AcuCorts vd Mats Lindfors presenterade bolaget vid Life Science-dagen i Göteborg på onsdagen.

Bolaget utvecklar produkten Dexa ODF, Oral Dissolvable Film, en tunn snabblöslig film att lägga på tungan, baserad på en välkänd variant av kortison, dexametason. Syftet är snabb medicinering vid akuta allergiska reaktioner. Produkten kan också användas för krupp hos barn och vid kemoterapiinducerat illamående och kräkningar. Bolaget har patent för användningen av produkten i 30 länder.

Allergi drabbar 20 procent av världens befolkning, varav 150 miljoner människor i EU. Den globala marknaden för allergiprodukter uppskattas i år vara värd 27 miljarder euro. Den del av marknaden som AcuCort riktar sig till, måttliga till svåra allergiska reaktioner, bedöms vara värd 3 miljarder euro. I ett räkneexempel kan bolagets produkt nå en försäljning i konsumentledet på mellan 80 till 150 miljoner euro.

AcuCort tecknade i fjol avtal om utveckling och tillverkning med franska AdhexPharma. Det är ett drug delivery-bolag specialiserat på medicinska filmer och plåster samt godkänt för kortisontillverkning i EU och USA.

Mats Lindfors förklarar att bolaget arbetar med att bygga ett nätverk av kommersiella partners på nyckelmarknader för kommersialiseringen av Dexa ODF. Fokus ligger nu på att skala upp produktionen till kommersiella nivåer.

"Vi tror att vi kan skicka in registreringsansökan tidigt under 2019 i såväl EU som USA", säger Mats Lindfors och tillägger att bolaget "ser möjlighet att få godkännande i EU under 2019". Den tidigare aviserade tidsplanen om en möjlig säljstart för Dexa ODF i Europa under 2019 står därmed fast.

Henrik Öhlin
henrik.ohlin@finwire.se, 0703-21 06 99
Nyhetsbyrån Finwire

AcuCort - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -