DETALJHANDEL
NYTT POSTNORD-SYSTEM FÖR MOMS VID KINA-IMPORT (Direkt)

2018-03-01 10:24

STOCKHOLM (Direkt) Postnord har i samarbete med Tullverket arbetat fram ett nytt system för att säkerställa att svenska kunder betalar moms från första kronan när man handlar från länder utanför EU, exempelvis Kina.

Förutom själva momsen tillkommer en hanteringsavgift för Postnords arbete med att se till att momsen betalas.

Om försändelsens värde är mindre än 1.500 kronor blir hanteringsavgiften 75 kronor. Ifall värdet är 1.500 kronor eller mer blir hanteringsavgiften 125 kronor och omfattar då även den tulldeklaration som måste göras.

"Ju snabbare du betalar din moms och avgift desto snarare kommer försändelsen att levereras till dig. I aviseringen till dig framgår när du senast behöver betala för att inte din försändelse ska skickas tillbaka till avsändaren. Du har alltid åtminstone 14 dagar på dig", uppger Postnord på sin hemsida.

De nya reglerna kommer enligt Postnord tyvärr att leda till att det tar lite längre tid för paketet att nå kunden.

Handlar man på nätet från ett annat EU-land görs ingen moms- eller tulldeklaration vid gränsen och ingen avgift tas ut av Postnord. Vissa e-handlare planerar därför redan för att skicka paketen via ett annat EU-land.

Dinesh Nayar, medgrundare och vd för Fyndiq, uppger att han hade föredragit ett system där momsen betalades av kunden direkt vid beställningen.

"Vi tycker det är helt rätt att moms ska betalas från första kronan och vi kan också se till att så sker direkt vid inköpstillfället. Problemet är att Postnord inte har något system på plats", uppger han.

Fyndiqs kinesiska leverantörer löser Postnord-problemet med en knapptryckning genom att skicka paketen via ett annat EU-land.

"För våra kunder blir det en marginellt högre, väl synlig, fraktkostnad men inga överraskningsavgifter som bygger på Postnords analoga hantering", uppger Dinesh Nayar.

"Vi har alltså en lösning på plats och kunderna behöver inte oroa sig för Postnords försök till handelsstopp. Det är bara det att Sverige inte får de momsintäkter man borde få när svenska konsumenter handlar", säger han.

Johan Lind +46 8 5191 7954

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -