RÄNTOR/VALUTOR
DUVAKTIGT RB-PROTOKOLL TYNGER KRONAN (Direkt)

2018-02-23 11:14

STOCKHOLM (Direkt) Europaräntorna är överlag ned med tyska räntor 2-3 punkter lägre på fredagen. Börserna är svagt upp medan dollarn sammantaget stärkts något sedan torsdagen.

Fredagsagendan är relativt tunn, med definitiv tysk BNP för fjärde kvartalet och dito EMU-KPI för januari in i linje med de preliminära utfallen. För euroområdet handlar det därmed om en svag uppgång i den underliggande inflationen till 1,0 procent.

Svenska räntor sjönk och kronan tappade efter Riksbanksprotokollet, som sågs som mjukt. Svenska räntor handlas 3-4 punkter ned medan kronan tappat 4 öre till 10:04 mot euron och 3 öre till 8:16 mot dollarn. EUR/SEK var som högst på 10:0637.

Vid mötet den 13 februari lämnade Riksbanken räntan och räntebanan oförändrade, men sänkte inflationsprognosen och talade om en första höjning "andra halvåret" i år, jämfört med tidigare formulering om "mitten av" 2018.

Redan i den penningpolitiska rapporten talades om att

osäkerhetsfaktorerna (från tjänstepriser och löner) kunde ses som argument för att något senarelägga reporäntehöjningarna.

Denna bild av en till stora delar tvekande direktion stärktes i protokollet.

Enligt Riksbankens sammanfattning av diskussionen uttryckte flera ledamöter oro för inflationsutvecklingen framöver och betonade att nedåtriskerna förtjänar särskilt stor uppmärksamhet när man ska avgöra vid vilken tidpunkt och i vilken hastighet det är lämpligt att börja höja reporäntan.

Riksbankschefen Stefan Ingves ansåg att det i dagsläget var viktigt att vara "vaksam och försiktig i penningpolitiken".

"Vi behöver noga följa den svenska inflationsutvecklingen, men även vad andra centralbanker gör, hur normaliseringen sker och i vilken takt. Jag ser små risker med att vara försiktig", sade han.

Han konstaterade att den expansiva policyn har haft avsedd effekt i form av en trendmässig uppgång i KPIF-inflationen.

"Vi är nu ungefär där vi vill vara. Men uppgiften är inte klar med det. Nu behöver vi se till att inflationen även fortsättningsvis utvecklas i linje med inflationsmålet på 2 procent", sade han.

Det senaste utfallet (för december) var lägre än väntat och utvecklingen av bland annat tjänstepriser och löner betyder att de behöver vara fortsatt vaksamma. Han upprepade även kronans betydelse, där en allt för snabb appreciering kan hota inflationsutvecklingen.

Per Jansson sade att orosmolnen hopat sig och anser att det underliggande inflationstrycket framöver alltjämt bedöms vara "ganska darrigt". Han ser oktobermötet som det första mötet med "hyggliga" förutsättningar för en höjning, även om december eller kanske en bit in på 2019 är mer troligt.

Martin Flodén var mer oroad över inflationsutvecklingen än i december, även om nedrevideringen av prognosen inte var alarmerande. Det viktigaste framöver blir bedömningen av det underliggande inflationstrycket, skjuts från konjunkturen och omvärldens räntor och påverkan på växelkursen.

Såväl Cecilia Skingsley som Kerstin af Jochnick såg ökad osäkerhet i sambandet mellan resursutnyttjande, löner och inflationsutvecklingen, och talade om skäl för att senarelägga en första räntehöjning, även om det inte blev beslutet.

Henry Ohlsson, som ville höja räntan, såg den bottnade arbetslösheten som ytterligare ett skäl att minska den penningpolitiska stimulansen, och påminde om att såväl inflation som inflationsförväntningar ligger nära målet. Några tiondelar hit eller dit runt målet bör inte styra policyn.

Nordea konstaterar att protokollet var duvaktigt och att direktionen är splittrad, där Henry Ohlsson vill höja medan de andra såg skäl att senarelägga en första höjning.

"Protokollet bekräftar att inflationen förblir främsta fokus och att direktionen är bekymrad över inflationsutsikterna. Majoriteten i direktionen tycks tveksam till att höja räntan och det var nära att räntebanan sänktes i februarirapporten", skriver Nordea.

De noterar att inflationsutfallet för januari också kom in lägre än väntat och att protokollet därmed är daterat. Själva tror de att KPIF-inflationen exklusive energi kommer att ligga kvar runt 1,5 procent i år vilket inte är tillräckligt för att ha en höjning på agendan.

"Det är därmed upplagt för en nedrevidering av räntebanan vid aprilmötet och följande möten. Protokollet stärker vår syn att Riksbanken kommer ligga still i år", skriver Nordea.

Swedbank läser protokollet som att det var uppenbart att flera ledamöter övervägde att senarelägga en första höjning.

"Vi tolkar protokollet som lite duvaktigt och med hänsyn till det låga KPI-utfallet i januari så tror vi att Riksbanken är nära att dra ned sin räntebana framöver. De kommande KPI-utfallen för februari och mars kommer att vara avgörande för aprilmötet. Just nu håller vi däremot fast vid vår prognos om en första liten höjning med 10 punkter i juli, men vi erkänner att osäkerheten har ökat betydligt", skriver Swedbank.

USA-räntorna fortsätter ned, med den tioåriga statsobligationsräntan på 2,90 procent.

Robert Kaplan, Fed-chef i Dallas, sade på torsdagen att

företagens förmåga att höja är den lägsta han sett i sin karriär. han väntar sig viss uppgång för inflationen men att det inte blir den "hockeyklubba" som USA sett tidigare.

Tre höjningar i år ser han fortsatt som lämpligt men om det kommer in mer bevis för stigande inflation eller sysselsättning kan det påverka den synen. Feds policy är fortsatt ackommoderande men vägen till en neutral nivå kan vara flackar och mindre avlägsen än vad en del tror.

Raphael Bostic, Fed-chef i Atlanta och röstande i FOMC i år, sade på torsdagen att Fed befinner sig i en räntehöjande miljö och en "noggrant kalibrerad återgång" till en mer normal Fed-hållning, vilket inkluderar en gradvis minskning av balansräkningen. Läget i den amerikanska ekonomin pekar fortsatt "upp" och han hänvisade till Atlanta Feds BNP-estimat för första kvartalet som ligger på 3,2 procent.

Noteras på fredagen kan också att EU:s stats- och regeringschefer har ett informellt toppmöte, bland annat för att diskutera långtidsbudgeten efter brexit.

              fredag kl 11.10 (torsdag kl 16.15)
              ==================================
USD/SEK    8:1576   (8:1165)   Statsobl 2y  -0,45  (-0,41)
EUR/SEK    x:0445  (10:0085)   Statsobl 10y  0,82   (0,86)
EUR/USD    1:2313   (1:2333)   Räntegap/ty     14     (15)
US obl 10    2,90     (2,91)   Ty obl 10     0,68   (0,71)

Mikael Sandbladh +46 8 5191 7933

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -