NORDEN
GRÖNT PÅ FREDAGEN, SUBSEA RUSADE I OSLO, VINX 30 +0,4% (Direkt)

2018-02-23 17:40

STOCKHOLM (Direkt) Nordiska börserna klättrade på fredagen och samlingsindexet Vinx 30, med de största och mest handlade aktierna i Norden, steg med 0,4 procent.

I Oslo var OBX-index upp 1,2 procent.

Subsea 7-aktien var upp 7,4 procent. Bolaget meddelade på fredagen att man ingått samtal med Schlumberger om att bilda ett samriskprojekt.

Analytikern Frederik Lunde vid Carnegie sade det ligger nära till hands att tro på ett förvärv från Schlumberger av Subsea 7 i framtiden.

"Alla andra samriskprojekt i branschen har lett till uppköp. TechnipFMC startade med en allians, som blev till ett samriskprojekt och ledde till en fusion, och Schlumbergers joint venture, OneSubsea, med Cameron ledde till förvärvet av Cameron", sade han till TDN Direkt.

I Köpenhamn steg CAP 25-index med 0,8 procent. Starkast gick William Demant, upp 4,5 procent. Uppgången kommer efter att bolaget steg 6 procent på torsdagen efter en rapport som var bättre än väntat.

Helsingfors var OMXH25 upp med 0,1 procent.

Neste steg 3,5 procent, bland annat efter att Barclays uppgraderat aktien till övervikt. Tyngre gick det för Huhtamäki, vars aktie tappade 2 procent på fredagen.

Spelbolaget Rovio var upp 1,1 procent på fredagen. Aktien halverades på torsdagen efter en rapport där bolagets försäljningsutsikter var svaga.

Malcolm Winbo +46 8 5191 7934

Nyhetsbyrån Direkt


Huhtamäki Oyj - I dag

{point.key}

Subsea 7 - I dag

{point.key}

Demant - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -