MAKRO
HÅLLPUNKTER ATT BEVAKA KOMMANDE VECKA (Direkt)

2018-02-23 15:51

STOCKHOLM (Direkt) Kommande vecka bjuder bland annat på inflationsstatistik från euroområdet och USA, med KPI respektive PCE, samt inköpschefsindex för industrin från en lång rad länder. För svensk del kommer dessutom en ny konjunkturbarometer från Konjunkturinstitutet och BNP-statistik för det fjärde kvartalet.

TISDAG DEN 27 FEBRUARI

======================

kl 9.00: KI: konjunkturbarometer februari

Barometerindikatorn har nu legat över 110, mycket starkare läge än normalt i ekonomin, i tio månader i rad, även om den har sjunkit de senaste månaderna. Nu väntas den med nöd och näppe vara över 110 en elfte månad, med en marginell nedgång till 110,1 från 110,2 i januari.

Swedbank menar att barometerindikatorn visar tecken på att "toppa ur", där framåtblickande delfrågor viker svagt, även om baroemtern fortsatt indikerar en god fart i svensk ekonomi under början av året.

Industrins konfidensindikator nådde "all time high" i höstas, men har nu backat ganska kraftigt ett par månader, om än till fortsatt mycket höga nivåer på 113,8. Den väntas nu stiga marginellt. Även byggsektorns indikator ligger över 110, trots den svagare bostadsmarknaden. Hushållens optimism har också hållits uppe väl, trots höstens boprisnedgångar, men har sjunkit något de senaste månaderna och väntas göra det även i februari.

kl 11.00: EMU: konjunkturbarometer februari

Ligger liksom andra konjunkturindikatorer på mycket höga nivåer, men sjönk något till 114,7 i januari och väntas fortsätta ned till 114,0 i februari. Preliminära PMI från euroområdet sjönk i februari, liksom tyska IFO-index, vilket har fått en hel del bedömare att tala om att konjunkturtoppen nu är passerad för denna gång.

kl 14.00: Tyskland: KPI (prel) februari

KPI-inflationen i euroområdets största land sjönk tillbaka till 1,6% i januari från 1,7% i december och väntas nu fortsätta ned till 1,5%, mycket drivet av baseffekter i energipriser.

kl 14.30: Fed: Jerome Powells anförande om penningpolitiken inför representanthusets finanskommitté publiceras

Den nye Fed-chefens första anförande i kongressen.

kl 16.00: Fed: Jerome Powell talar inför representanthusets finanskommitte, med efterföljande utfrågning

kl 16.00: USA: hushållens konfidensindikator februari

Analytiker tror på en uppgång till 126,0 från 125,4 förra månaden, med stöd från en fortsatt stark arbetsmarknad och skattesänkningar.

ONSDAG DEN 28 FEBRUARI

======================

kl 9.30: SCB: BNP 4 kv

Enligt SME Direkts prognos väntas tillväxttakten ha växlat upp till +0,9% q/q under fjärde kvartalet, från +0,8% under tredje kvartalet.

Swedbank räknar med fortsatt stark inhemsk efterfrågan samtidigt som nettoexporten nu väntas ha bidragit positivt, efter att ha gett ett negativt BNP-bidrag under tredje kvartalet.

"Makroindikatorerna för fjolårets fjärde kvartal signalerar om en starkare svensk tillväxt än vad vi tidigare prognostiserade. Näringslivets produktion steg på bred front under kvartalet samtidigt som svensk export fick allt mer stöd av den starkare omvärldskonjunkturen", skriver Swedbanksekonomerna i ett kundbrev.

kl 9.30: SCB/HUI: detaljhandel januari

I december ökade detaljhandelns försäljning med 3,3% y/y, vilket var klart under förväntningarna på 4,2% i SME Direkts enkät. En viktig förklaring till detta är dock att julhandeln förskjuts mer och mer mot Black Friday i november, då detaljhandeln i stället överraskade på uppsidan. I januari väntas försäljningen öka med 3,0%.

kl 11.00: EMU: KPI (prel) februari

Inflationen i euroområdet vägrar envist att ta någon större fart, till ECB:s förtret. Kärninflationen har under ett par års tid trendlöst legat kring 1%. I februari väntas en uppgång till 1,1 från 1,0% i januari. KPI-inflationen har sjunkit tillbaka från en topp på 2% i början av 2017 och väntas nu ha sjunkit till 1,2% från 1,3% i januari, mycket till följd av baseffekter i energipriser.

"Trots en stark tillväxt och en avsevärd nedgång i arbetslöshet är det underliggande inflationstrycket i euroområdet fortsatt svagt", skriver Commerzbank.

De ser två anledningar till detta:

1. Nedgången i arbetslösheten drivs av Spanien och andra länder i periferin, där arbetslösheten fortsatt är mycket hög, vilket håller tillbaka löneökningarna.

2. Till följd av globalisering av ökad digitalisering är löneökningarna lägre nu än tidigare vid en given arbetslöshet.

Commerzbank räknar med att kärninflationen ligger kvar på 1,0% i februari och tror inte att det kommer att överstiga den nivån uthålligt under 2018.

kl 14.30: USA: BNP (prel) 4 kv

Enligt det första estimatet växte USA:s BNP med 2,6% i beräknad årstakt, vilket var svagare än väntat. Lager och utrikeshandel utgjorde sänken, medan privatkonsumtionen och investeringar växte starkt. Tillväxten väntas nu revideras ned marginellt till 2,5%.

TORSDAG DEN 1 MARS

==================

kl 8.30: Silf/Swedbank: industri-PMI februari

Varit uppe på historiskt höga nivåer, men har nu sjunkit två månader i rad, om än till fortsatt goda 57,0 i januari. Analytiker räknar nu med en rekyl upp till 57,8 i februari.

kl 14.30: USA: privata inkomster och privatkonsumtion januari

I fokus är framför allt kärn-PCE-inflationen, Federal Reserves favoritprismått. Kärn-PCE-inflationen sjönk inledningsvis under 2017, men har sedan i höstas trendat svagt uppåt. Var 1,5% i januari och väntas ligga kvar på den nivån i februari.

Nordea ser risker på uppsidan från konsensusprognosen, med tanke på att löner och inflation kommit in överraskande högt i USA på sistone. De räknar med att kärn-PCE-inflationen gradvis stiger under det första halvåret i år, vilket ger stöd åt fortsatta räntehöjningar från Federal Reserve.

kl 16.00: USA: ISM industri-PMI februari

Ser liksom konjunkturindikatorer i euroområdet ut att ha toppat för denna gång. Sjönk förra månaden och regionala index talar för en fortsatt nedgång i februari. Analytiker tror på en nedväxling till 58,6 från 59,1 förra månaden. Det skulle fortsatt vara en mycket hög nivå, men liksom på många andra håll är hårddata inte fullt så starka som indikatorer antyder.

Nordea påpekar att dollarförsvagningen bör kunna ge ett visst stöd åt industrin i USA de kommande månaderna, detta till skillnad från euroområdet, där en starkare euro i stället drar i motsatt riktning.

SÖNDAG DEN 4 MARS

==================

Italien: parlamentsval

Valet kretsar kring tre block där ingen väntas få egen majoritet. Höger-center-blocket med Forza Italia i spetsen väntas ligger klart före center-vänster-blocket, med Matteo Renzis regeringsparti PD, medan Femstjärnerörelsen är största enskilda parti.

Då ingen tydlig segrare är att vänta kan regeringsbildandet bli komplicerat och dra ut på tiden. Vissa ser det som olycksbådande för en av Europas största ekonomier som är i behov av reform. Andra tonar ned betydelsen med hänvisning till att kravet på euroutträde/EU-omförhandling har dämpats i vissa partier, Italiens ekonomi går förhållandevis bra och läget i statsfinanser är banksektor är inte akut.

Tyskland: resultat från SPD:s medlemsomröstning om regeringen

Efter en längre tids förhandlingar kom Angela Merkel och CDU/CSU överens med Martin Schultz och SPD om att bilda en ny koalitionsregering. Uppgörelsen måste dock godkännas av SPD:s medlemmar i en omröstning, och utfallet är inte givet då det funnits betydande intern kritik.

Om avtalet faller återstår frågan om Angela Merkel ska försöka regera i minoritet, vilket hon avvisat, eller om det går mot nyval.

Makroredaktionen +46 8 5191 7931, http://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -