BLOCKKEDJA SKA EFFEKTIVISERA FONDMARKNADEN (Direkt)

2018-02-22 15:24

STOCKHOLM (Fonder Direkt) Fondtransaktioner ska realtidsregistreras i en logg baserad på en blockkedja. Betrodda deltagande aktörer i ett affärskonsortium kommer ha tillträde till plattformen, som är tänkt att stöpa om den svenska fondmarknaden i grunden.

Den visionen målar börsoperatören Nasdaq upp, som i samarbete med finanskoncernen SEB driver ett blockkedjebaserat projekt rörande fondmarknaden.

"Vi har nu uppnått proof of concept och startar i mars fas 2 av projektet. Då kommer vi bli 5-7 aktörer och ska tillsammans definiera den första konsortiemodellen, med målet att ha en klar bild av projektets fortsättning till sommaren", säger Johan Toll, produktchef på Nasdaq, till Fonder Direkt.

På senare tid har allt fler kritiska röster höjts angående den myriad av olika så kallade kryptovalutor som poppat upp som svampar. Investmentbanken Goldman Sachs globala analyschef, Steve Strongin, förutspår i en nyutkommen analys att de flesta kryptovalutor framöver kommer bli värdelösa. Han är dock, likt många andra bedömare, mer optimistisk när det gäller den underliggande blockkedjeteknologi som kryptovalutorna bygger på. Samtidigt varnar Steve Strongin för att dagens blockkedjeteknologi inte erbjuder de hastigheter som krävs för att den ska vara effektiv på transaktionsmarknaden.

Johan Toll påtalar dock att det är skillnad på den typ av publika blockkedjor som exempelvis Bitcoin nyttjar, som har en hög grad av komplexitet, kräver mycket energi, har en begränsad hastighet, och privata blockkedjor. De senare kan enligt Johan Toll nå högre hastigheter, då de utgår från endast ett block. Dessutom är energiåtgången för privata blockkedjor låg och de ger större kontroll och säkerhet, då endast betrodda utvalda aktörer släpps in, säger Johan Toll.

En överblick över projektets förlopp. (Källa: Nasdaq/SEB)

Fragmenterad fondmarknad.

Grundtanken med projektet är att effektivisera en svensk fondmarknad som i allt väsentligt halkat efter i den teknologiska utvecklingen. Fondmarknaden i Sverige är idag uppbyggd kring en fragmenterad infrastruktur och är fortfarande förenad med mycket manuell hantering, vilket innebär låg effektivitet och höga kostnader, säger Johan Toll.

Han konstaterar vidare att det dessutom inte finns någon motsvarighet till Euroclear (som registrerar aktieinnehav och -transaktioner), på den svenska fondmarknaden.

Bilden visar en tilltänkt värdekedja för blockkedjesamarbetet. (Källa: Nasdaq/SEB)

Effektiviseringar och kostnadsbesparingar.

Med blockkedjan ska fondmarknaden få en gemensam infrastruktur, en säker och snabb hantering och en betrodd logg där transaktioner och innehav av fondandelar samt betalningar registreras, säger Johan Toll. Därmed blir det enligt honom möjligt att få likvider för sålda fondandelar insatta direkt på sitt bankkonto samtidigt som orderläggning sker och transaktion genomförs. På det sättet uppges motparts- och tidsrisk kunna undvikas, då man minskar mellanhänder och deras handläggning. Samt att det kommer bli möjligt att avräkna flera tillgångar i en och samma transaktion, om och när systemet väl införs.

Enligt Johan Toll kommer dessutom transaktionskostnaderna förhoppningsvis kunna sänkas väsentligt, vilket han bedömer skulle kunna leda till lägre avgifter för fondspararen. Men det är inte bara själva transaktionskostnaderna som kan sänkas, säger Johan Toll.

Eftersom plattformen erbjuder såväl fondandelsägarregister som processer för betalningar, kommer kostnader som är förknippade med fondbolagens hantering kunna sänkas genom den delade infrastrukturen, standardiseringar och effektiviseringar.

Vilka är då fördelarna med den gemensamma infrastrukturen?

Enligt Johan Toll handlar det först och främst om att transaktionerna som sker i nätverket blir tydliga för alla inblandade parter, vilket eliminerar risken för dispyter kring huruvida en order anlänt motparten eller inte - distributör och fondbolag ser samma information angående en given transaktion. Vidare lyfter Johan Toll fram delad kostnad för grundplattformen då den är gemensamt ägd, standardisering av information och det faktum att alla fonder finns i ett och samma system.

På frågan vilka mellanhänder som kommer att bli överflödiga svarar Johan Toll att det handlar om vissa aktörer som order idag hoppar mellan på vägen till sin slutdestination, men att det är för tidigt att peka ut några specifika. Han tillägger att tjänsteleverantörer kommer att finnas kvar, eftersom mindre fondbolag förmodligen inte kommer vilja underhålla en egen nod. För mer detaljerad information kring hur detta kommer gestalta sig hänvisas till den pågående studien, som framöver ska ge svaren. Det återstår att se vilka aktörer som kommer vilja underhålla en egen nod, och vilka som föredrar att koppla upp sig mot någon annan direktmedlem och istället själva bli en "non direct member", säger Johan Toll.

Fonder Direkt är en tjänst som produceras av Nyhetsbyrån Direkts fondredaktion i syfte att bredda kunskapen om fonder och öka genomlysningen av denna marknad. Materialet kan vara finansierat och framtaget på uppdrag av extern part finansierat och i förekommande fall anges detta tydligt. Fondredaktionen är frikopplad från Direkts övriga redaktion.

Fondredaktionen +46 8 5191 79 05 https://twitter.com/Fonder_Direkt

Fonder Direkt


SEB Sverige Indexnära A - I dag

{point.key}

SEB A - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -