JUPITER GLOBAL ECOLOGY GROWTH
INGEN MEDVIND I JANUARI (Direkt)

2018-02-21 13:01

STOCKHOLMS (Fonder Direkt) Fonden Jupiter Global Ecology Growth hade det tufft i januari, bland annat då bolag inom så kallade utilities hade en svag månad.

Det framgår av en månadskommentar från fondens förvaltare Charlie Thomas.

Fonden minskade i värde med 0,3 procent under månaden, och höll därmed inte jämna steg med jämförelseindex FTSE World, som ökade 1,6 procent.

Utveckling för Jupiter Global Ecology Growth och dess jämförelseindex FTSE World de senaste fem åren.

Förvaltaren påpekar i månadskommentaren att även fast januari var en besvikelse för fonden, handlade den svaga utvecklingen till största del av marknadsbrus, snarare än faktiska negativa nyheter. Som exempel nämns matproducenten Cranswick, januari månads största last för fonden, vars aktiefall var ett resultat av vinsthemtagningar efter oro om en svagare julförsäljning. Denna oro visade sig vara obefogad, då Cranswick levererade en stark rapport i början av februari, skriver förvaltaren. Infrastrukturbolaget Suez nedgång ses däremot av Charlie Thomas som mer motiverad, då bolaget nedjusterade sin årliga prognos efter problem på vissa slutmarknader.

Ett segment som gick desto bättre för fonden var innehav som verkar inom effektivisering och elektrifiering inom bilindustrin. Bolag som lyfts upp i sammanhanget inkluderar Johnson Matthey, Sensata, SKF och Borg Warner.

En ny position togs i Brambles, ett australiskt bolag som specialiserar sig på att leverera förnyelsebara pallar och olika slags lådor och behållare. Förvaltaren pekar på att Brambles har en ny ledning, som är i färd med att renodla bolaget och avveckla delar som inte bedöms vara kärnverksamhet.

Även China Everbright togs i januari in i portföljen. Bolaget ägnar sig åt att omvandla avfall till energi och anses av förvaltaren vara väl positionerade för att dra nytta av avfallsrelaterade regleringar i Kina.

Bland övriga transaktioner nämns vinsthemtagning av delar av innehaven i Cranswick, Vestas och LKQ. Fondens kassa reducerades också något, efter att mindre ökningar i ett antal innehav genomförts. Trots detta håller fonden fortsatt en relativt stor kassa på 7,5 procent av kapitalet, vilket beskrivs vara en högre nivå än vanligt. Det ger enligt förvaltaren fonden möjlighet att ta vara på lägen som kan uppstå på en mer volatil marknad.

Den senaste rekylen på aktiemarknaderna välkomnas av förvaltaren, som menar att den var väntad och behövlig. Detta för att aktiepriserna mer skulle harmoniera med bolagens fundamentala förutsättningar.

Charlie Thomas tar upp en miljöspaning som särskilt intressant. Det gäller Kinas beslut att förbjuda import av återvunnen plast och det faktum att politiker i Västvärlden nu på allvar har börjat adressera frågan om plastavfall. Som ett exempel på detta nämner förvaltaren att den brittiska regeringen sänt en delegation till Norge för att lära av och överväga landets pantsystem. Ett bolag som kan gynnas av en möjlig regulatorisk förändring inom detta område är norska Tomra, som tillverkar automater för återvinning av dryckesförpackningar, skriver förvaltaren.

Fondredaktionen +46 8 5191 79 05 https://twitter.com/Fonder_Direkt

Fonder Direkt


Jupiter Global Elgy Gr... - I dag

{point.key}

Tomra Systems - I dag

{point.key}

SKF B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -