SOBI
PROGNOS & FÖRVÄRVSSPEKULATIONER PÅ TAPETEN - ANALYTIKER (Direkt)

2018-02-20 13:42

STOCKHOLM (Direkt) Sobis prognos för 2018 kommer att hamna i förarsätet när specialistläkemedelsbolaget släpper sitt bokslut. Dessutom har förra månadens köp av Sobis amerikanska samarbetspartner Bioverativ för nästan 12 miljarder dollar åter satt fart på förvärvsspekulationerna.

"Vi förväntar oss att Sobi ska levererar ytterligare ett solitt kvartal och försäljningen av Elocta och Alprolix kommer såklart att utgöra huvudfokus tillsammans med prognosen för 2018", skriver Pareto Securities med köpråd.

Deutsche Bank, med behålltips, tror på en fortsatt god utveckling för blödarsjukaläkemedlet Elocta under det fjärde kvartalet och att Sobi når övre delen av sin prognos för 2017.

Pareto frågar sig om Sobis nya ledning, likt sina företrädare, kommer att sätta en försiktig prognos för 2018 eller om den nya prognosformuleringen kommer att bli aggressivare med vd Guido Oelkers vid spakarna.

"En prognos i linje med Bioveratives optimistiska utsikt skulle vara mycket positivt", understryker Pareto.

Sobi som tidigare härom åren omgärdats av förvärvsrykten medgav 2015 att det befunnit sig i buddiskussioner, okänt med vem, som dock inte föll Sobi-styrelsen på läppen utan avvisades.

Förra månaden kom dock ett stor-bud på Bioverativ från den franska läkemedelsjätten Sanofi vilket självfallet fick spekulationerna kring Sobi att återigen ta fart.

"Om något så satte den affären en tydlig värdering på Sobis blödarsjukatillgångar, då vi menar att värdet av de kommersiella rättigheterna på Sobis marknader är liknande Bioveratives", argumenterar Pareto vidare.

SME Direkt konsensus skvallrar om intäkter på 7,9 miljarder kronor och ett ebita-resultatet om 2,8 miljarder för 2018. För 2017 är Sobis egen bedömning 6,3-6,4 miljarder i intäkter samt 1,9-2,0 miljarder kronor i ebita. Enligt SME-konsensus väntas 6,4 respektive 2,0 miljarder, alltså övre delen av prognosen.

Sobi publicerar sitt bokslut på torsdagen den 22 februari klockan 8.00. En telefonkonferens går av stapeln klockan 14.00.

Henrik Svensson +46 8 5191 7924

Nyhetsbyrån Direkt


Swedish Orphan Biovitrum - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -