RBA
INFLATIONEN VÄNTAS "ENDAST GRADVIS" ACCELERERA - PROT (Direkt)

2018-02-20 05:37

STOCKHOLM (Direkt) Australiens centralbank upprepar att inflationen väntas "endast gradvis" accelerera i takt med att ekonomin stärks och uppåttrycket på lönerna ökar.

Det framgår av protokollet från Reserve Bank of Australias, RBA, penningpolitiska möte den 6 februari, enligt Bloomberg News. Vid mötet lämnades styrräntan oförändrad på 1,50 procent, vilket var väntat.

Ledamöterna konstaterade att den synkroniserade naturen i den globala tillväxtökningen, till nivåer över trend i flera fall, har ökat förtroendet för att ett inflationstryck ska börja byggas upp.

Affärsförhållandena bedömdes fortsatt vara på en relativt hög nivå och utsikterna för investeringar utanför gruvsektorn var "mer positiva än de har varit sedan en tid".

Låga räntor har också gett stöd till framstegen med att reducera arbetslösheten och föra inflationen närmare målet.

Samtidigt har stark konkurrens inom detaljhandeln satt nedåttryck på priserna på konsumentvaror och livsmedel under en tid, och det väntas fortsätta "de kommande åren".

RBA-ledamöterna noterade också att hushållsskulderna fortsatt är förhöjda och hushållens balansräkningar kräver fortsatt bevakning.

Makroredaktionen +46 8 5191 7931, http://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -