RÄNTOR/VALUTOR
SVAGARE KRONA EFTER INFLATIONSBESVIKELSE (Direkt)

2018-02-20 16:27

STOCKHOLM (Direkt) Kronan försvagades och svenska räntor sjönk 2-3 punkter mer än övriga Europa på tisdagen efter att januariinflationen kommit in lägre än väntat.

Konsumentpriserna sjönk 0,8 procent i januari jämfört med föregående månad, enligt SCB. KPI-inflationen var 1,6 procent.

Enligt SME Direkts prognosenkät räknade analytikerna med att KPI skulle ha sjunkit 0,7 procent jämfört med föregående månad och ha stigit med 1,8 procent i årstakt.

KPIF (KPI med fast ränta) sjönk 0,9 procent i januari jämfört med föregående månad, och steg 1,7 procent jämfört med samma månad 2017.

Enligt SME Direkts prognosenkät räknade analytikerna med -0,7 procent respektive +1,9 procent. I december var KPIF-inflationen 1,9 procent.

Olle Holmgren på SEB skrev i en kommentar att även om avvikelsen från prognosen var relativt liten (0,1 procentenhet under SEB:s prognos och 0,2 procentenhet under Riksbankens) så stödjer det SEB:s prognos om att KPIF kommer ligga under Riksbankens prognos under första halvåret.

Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea, skrev i en kommentar att den största överraskningen mot prognosen var priser på kläder och skor vilka bidrog med -0,66 procentenheter.

Korgeffekten bidrog med -0,16 procentenhet vilket var i linje med historiska snittet och prognos, skrev Torbjörn Isaksson.

Andra bedömare noterade en överraskande stor effekt från KPI-korgen, men såg också oroande faktorer som dämpad tjänsteprisinflation.

"Detta var den sjätte månaden i rad med en nedgång i tjänstepriserna. Den utvecklingen är nog ett orosmoment för Riksbanken. Men nedgången i tjänstepriser är delvis en effekt av tillfälliga höjningar förra året som Riksbanken troligen ser igenom", skrev Swedbank som fortsatt tror på en räntehöjning i juli, även om dagens utfall ökar risken för en senareläggning.

Kronan försvagades 8 öre mot dollarn till 8:08 och 9 öre mot euron till 9:90.

Räntan på den svenska tioåringen sjönk 4 punkter till 0,89 procent.

ZEW-index över tyska investerares och analytikers förväntningar på ekonomin sjönk i februari, enligt den månatliga undersökningen från ZEW Center for European Economic Research.

Index över förväntningarna, som ska förutsäga den ekonomiska utvecklingen på sex månaders sikt, sjönk till 17,8 i februari jämfört med 20,4 i januari. Väntat enligt Reuters prognosenkät var ett index på 16,0.

Index över nuläget sjönk till 92,3 från 95,2 föregående månad. Väntat var ett index på 93,8.

Jennifer McKeown, chefekonom för Europa på Capital Economics, skrev i en kommentar att fallet i februari inte kom som någon överraskning givet börsnedgången och en starkare euro.

"Det faktum att majoriteten av investerarna förväntar sig att ekonomiska förhållandena ska förbättras oavsett är ett kvitto på de positiva utsikterna för den bredare ekonomin", sade hon.

Räntan på den tyska tioåringen sjönk 1 punkt på tisdagen till 0,73 procent.

EU-kommissionens snabbestimat för konfidensindikatorn för hushåll i euroområdet sjönk till 0,1 i februari jämfört med 1,4 föregående månad.

Enligt Reuters prognosenkät låg förväntningarna för snabbestimatet på +1,0.

Stephen Brown vid Capital Economics skrev i en kommentar att trots första tappet på sju månader pekar den fortsatt på ökning av hushållens konsumtion.

Räntan på den amerikanska tioåringen steg 2 punkter på tisdagen jämfört med fredagens svenska stängning till 2,90 procent efter att amerikanska marknaden höll stängt på måndagen för firande av Presidents' Day.

Dollarn fortsatte den återhämtning som påbörjades i fredags och handlades vid svensk stängning omkring 1:2351 mot euron och 107:12 mot yenen.

"Jag tror att just nu ser vi lite vinsthemtagning (i andra valutor), lite reaköp", sade Omer Esiner, strateg vid Commonwealth Foreign Exchange, till Reuters.

"Jag tvivlar på att sentimentet ändras betydligt i det här läget, innan vi ser lite mer bevis på att vissa av de negativa faktorerna börjar avta", sade han.

Malcolm Winbo +46 8 5191 7934

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -