MAKRO
NÅGRA HÅLLPUNKTER PÅ TISDAGEN (Direkt)

2018-02-20 06:01

kl 9.30: SCB: KPI januari

Inflationstakten, KPIF, väntas ha legat stilla på 1,9 procent i januari och därmed komma in i linje med Riksbankens prognos, men analytikerna konstaterar samfällt att januari är en svårbedömd månad på grund av SCB:s årliga omviktningar i KPI-korgen.

KPIF exklusive energi, som är det mått som kanske är viktigast för Riksbanken för närvarande, väntas ha sjunkit med 0,9 procent mellan december och januari och ha stigit med 1,7 procent jämfört med januari förra året, enligt SME Direkts enkät. Riksbanken gjorde i sin penningpolitiska rapport i februari samma bedömning.

I rapporten reviderade Riksbanken ned sina inflationsprognoser, speciellt för innevarande år, främst på grund av besvikelse över lägre tjänstepriser och löneökningar än väntat.

Handelsbanken tror inte att januari-KPI blir den "thriller" den kunde ha blivit utan att inflationen rör sig sidledes.

I ett kundbrev skriver de att de "kämpar med att hitta den svaghet i tjänstepriserna som Riksbanken lyfte fram" i sin penningpolitiska rapport.

Handelsbanken har svårt att se denna presumtiva tjänsteprissvaghet i datan och har heller inte upptäckt några nya alarmerande trender i de senaste få utfallen för de detaljerade tjänstepriskomponenterna, skriver de i ett kundbrev.

kl 11.00: Tyskland: ZEW-index februari

ZEW-index över tyska investerares och analytikers förväntningar på ekonomin steg i januari och såväl index över förväntningarna som över nuläget överträffade förväntningarna.

För februari väntas en nedgång till 16,0, från 20,4 i januari.

Makroredaktionen +46 8 5191 7931, http://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -