FLODÉN
SER LÄGRE INFLATIONSTRYCK NU ÄN I DECEMBER (Direkt)

2018-02-20 19:18

STOCKHOLM (Direkt) Vice riksbankschef Martin Flodén ser nu ett lägre inflationstryck jämfört med i december månad.

Det uppgav han under ett anförande i New York på tisdagen enligt Bloomberg News.

Martin Flodén uppgav samtidigt att han inte är lika nervös beträffande inflationen som för tre år sedan, bland annat tack vare stöd från den internationella utvecklingen. Riksbanken förblir tillräckligt trygga när det gäller inflationen, men är mer nervösa än i december, medgav han.

Riksbanken måste gå fram försiktigt för att inte överraska marknaderna, sade Martin Flodén vidare. Han framhöll även vikten av att inte ge upphov till alltför snabb kronförstärkning.

Martin Flodén upprepade budskapet att styrräntan väntas börja höjas under det andra halvåret 2018.

"Vi förväntar oss en mycket gradvis anpassning", sade riksbanksföreträdaren.

Han uppgav även att Riksbanken vid förra mötet diskuterade att senarelägga den förväntade tidpunkten för den första räntehöjningen, men att myndigheten beslutade att inte göra det.

Utvecklingen för de svenska konsumentpriserna under januari månad, som SCB offentliggjorde på tisdagsförmiddagen och som var lägre än vad både analytiker och Riksbanken hade räknat med, påverkades av korgeffekter i samband med årsskiftet, konstaterade Martin Flodén vidare.

Riksbanken kämpar fortfarande med ett lågt inflationstryck, och det underliggande inflationstrycket är fortfarande ganska blygsamt, sade han tidigare under talet.

Martin Flodén uppgav även att han räknar med en viss inbromsning i bostadsinvesteringarna. Han uttryckte oro för att turbulensen på bostadsmarknaden kan komma att kyla ned byggandet.

Samtidigt väntas den globala ekonomiska miljön ge mer stöd, enligt riksbanksföreträdaren. Sentimentet i den globala ekonomin har förändrats dramatiskt, enligt Martin Flodén.

Under anförandet konstaterade han bland annat att det inte var en stor framgång för Riksbanken att normalisera penningpolitiken under åren 2010-2011. Beträffande penningpolitikens resultat under de tre senaste åren är han dock överlag nöjd - inflationen och inflationsförväntningarna har trendmässigt stigit, noterade han.

Inflationen befinner sig dock vid den nuvarande nivån efter mycket hjälp från penningpolitiken, framhöll Martin Flodén som även uttryckte viss oro för att inflationen ska sjunka tillbaka.

De svaga svenska inflationssiffrorna för januari fick kronan att sjunka. Konsumentpriserna sjönk 0,8 procent i januari jämfört med december, enligt SCB. KPI-inflationen var 1,6 procent.

Enligt SME Direkts prognosenkät räknade analytikerna med att KPI bara skulle ha sjunkit 0,7 procent jämfört med föregående månad och ha stigit med 1,8 procent i årstakt.

KPIF (KPI med fast ränta) sjönk 0,9 procent i januari jämfört med föregående månad, och steg 1,7 procent jämfört med samma månad 2017.

Väntat enligt SME Direkts prognosenkät var -0,7 procent respektive +1,9 procent. I december var KPIF-inflationen 1,9 procent.

Johan Lind +46 8 5191 7954

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -