BÖRSEN
UPP MED VERKSTAD I TOPP, BANK TYNGDE, OMXS30 +1,2% (Direkt)

2018-02-20 17:43

STOCKHOLM (Direkt) Stockholmsbörsen steg på tisdagen med en klar majoritet av aktierna i storbolagsindexet på plus. SKF och flera andra verkstadsbolag tog täten, men även Kinnevik och SSAB utvecklades starkt. Sämre gick det för storbankerna och Fingerprint Cards.

Vid stängning var Stockholmsbörsens OMXS30-index upp 1,2 procent till nivån 1.569,7. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till måttliga 14 miljarder kronor.

Det svenska indexet steg därmed mer än de större europeiska motsvarigheterna, som tyngdes av nedgångar för biltillverkarna inför veckans väntade domstolsbesked om ett eventuellt kommande dieselförbud i flera tyska storstäder.

Från Tyskland rapporterades att ZEW-indexet över investerares och analytikers förväntningar på ekonomin sjönk i februari. Nedgången var dock mindre än väntat i Bloomberg News prognossammanställning.

I toppen av Stockholmsbörsens OMXS30-index låg SKF med en uppgång på 2,9 procent sedan JP Morgan gett kullagertillverkaren en köprekommendation och dollarn stigit mot en rad valutor. Tydligt uppåt var det även för Alfa Laval, Sandvik, Assa Abloy och Atlas Copco, som alla adderade mer än 2 procent.

SSAB A var upp 2,2 procent och har därmed avancerat sex av de senaste sju handelsdagarna. Förväntningar på nya amerikanska importtullar, en köprekommendation från Bank of America och DI:s uppgifter om höjda grovplåtspriser stödde utvecklingen.

I andra änden av indexet märktes Fingerprint Cards, som backade 0,8 procent. Bland dagens i relativa termer svagare kort återfanns också storbankerna, med Handelsbanken ned 0,5 procent i botten. Bäst i sektorn var SEB, som steg 0,6 procent.

Rapportsäsongen är ännu inte helt över. Kycklingproducenten Scandi Standards fjärde kvartal fick ett gott mottagande av börsen och aktien lyfte nästan 6 procent. Bolaget bjöd på höjd utdelning och vd Leif Bergvall Hansen sade sig vara positiv gällande andra halvan av året. På kort sikt väntas fågelinfluensan dock fortsätta att påverka negativt.

I samma riktning, upp 7,6 procent, gick verkstadsbolaget VBG, efter en rapport som visade en ordentlig ökning av rörelseresultatet i det fjärde kvartalet.

Seniortelefontillverkaren Doro steg för fjärde handelsdagen i följd. Bolaget har nyligen aviserat återköp av egna aktier och styrelseordföranden har utökat sitt innehav. Därtill mäklade Handelsbanken på tisdagen en storpost. Aktien lyfte 9 procent och har därmed stigit 25 procent på fyra dagar.

Bland förlorarna var oljebolaget Enquest, som rekylerade ned 5 procent efter att ha rusat under måndagen i spåren av en höjd produktionsprognos för 2018. Barclays menar att optimismen kring bolaget är överdriven och har därför sänkt sin riktkurs med upprepad rekommendation undervikt.

Aktietorgslistade Bahnhof belönades med en kursuppgång på knappt 6 procent sedan bolaget höjt utdelningen och lämnat en prognos om ett rörelseresultat på 145 miljoner kronor för 2018, en prognos som "lämnar utrymme för att på ett positivt sätt överträffa förväntningarna".

Graf: Stockholmsbörsens OMXS30-index 20 februari

Källa: Infront

Michael Bernander +46 8 5191 7917

Nyhetsbyrån Direkt


ABB Ltd - I dag

{point.key}

Alfa Laval - I dag

{point.key}

Bahnhof B - I dag

{point.key}

DORO - I dag

{point.key}

Fingerprint Cards B - I dag

{point.key}

Kinnevik B - I dag

{point.key}

SEB A - I dag

{point.key}

SKF B - I dag

{point.key}

SSAB B - I dag

{point.key}

VBG GROUP B - I dag

{point.key}

Volvo B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -