RÄNTOR/VALUTOR
ÅTERHÄMTNING FÖR USD, EUROPA-RÄNTOR UPPÅT (Direkt)

2018-02-19 16:28

STOCKHOLM (Direkt) Europeiska statspappersräntor steg 3-4 punkter i längre löptider på måndagen, euron handlades samtidigt svagare mot dollarn, som också stärktes mot flera andra valutor.

USA-dollarn, som pressats hårt den senaste tiden av flera orsaker men kanske främst en oro för växande budgetunderskott och statsskuld, fortsatte därmed den återhämtning från flerårslägsta nivåer som inleddes i den europeiska handeln på fredagen.

Analytiker misstänker dock att det främst handlar om en paus i dollarförsvagningen, dollarsäljare valde att ta hem vinster före den amerikanska långhelgen och med stängda USA-marknader och utan ny vägledande information fortsatte trenden på måndagen. Pressen på USA-valutan kan dock komma tillbaka.

"Det faktum att utförsäljningen av dollar ebbade ut i fredags får inte mig att hoppas att det är över", skrev analytiker vid Commerzbank i ett kundbrev enligt Reuters.

Svenska statsobligationsräntor noterade endast obetydliga rörelser på måndagen, tioårsräntan var oförändrad, på 0,93 procent, och räntegapet mot den tyska motsvarigheten minskade till 19 punkter (22).

Euron handlades nära oförändrat mot kronan, till 9:90, medan dollarn stärktes 4 öre, till 8:00. TCW-index steg till 132,27 (132,18).

SCB rapporterade att det under fjärde kvartalet påbörjades byggande av 15.500 nya bostadslägenheter i Sverige, vilket innebär en ökning med 5 procent jämfört med fjärde kvartalet 2016. Under tredje kvartalet minskade nybyggandet med 4 procent jämfört med tredje kvartalet 2016.

Enligt SEB-ekonomen Olle Holmgren var byggandet oväntat högt under fjärde kvartalet.

"Det var lite starkare än jag hade räknat med, vilket kan hjälpa till att hålla uppe tillväxten på kort sikt. Man kan också notera att bostadsbyggandet var högre än under det fjärde kvartalet 2016. Detta är en liten uppåtrisk för bostadsbyggandet och BNP-tillväxten i år", sade han till Nyhetsbyrån Direkt.

Under helåret 2017 påbörjades nybyggnation av omkring 64.000 lägenheter, vilket är en ökning med 8 procent från 59.518 under 2016.

I Sverige riktas dock marknadens blickar främst mot en rad viktiga besked senare i veckan, inflationsdata för januari på tisdag, Riksgäldens nya lånebehovsprognos på onsdag och protokollet från Riksbankens penningpolitiska möte den 13 februari på fredag.

Därtill står ett antal direktionsledamöter på talarlistan i veckan; Martin Flodén tar över Stefan Ingves tal i New York på tisdag, Per Jansson talar i Stockholm och Henry Ohlsson talar i Frankfurt på onsdag.

Traditionellt ska direktionsledamöter vara försiktiga med att redogöra för sina egna aktuella ståndpunkter innan protokollet från senaste penningpolitiska mötet har publicerats, men vissa ledamöter har gjort avsteg från den informella regeln.

I Henry Ohlssons fall är det redan känt att han ville höja räntan med 25 punkter den 13 februari, så han lär ha lite större frihetsgrad. Dock kommer inget av veckans anföranden publiceras av Riksbanken.

Amerikanska statspappersräntor steg svagt i längre löptider i fredagshandeln inför långhelgen (USA helgstängt på måndagen) inför stora emissionsvolymer av statspapper under den kommande veckan.

Den amerikanska datakalendern är relativt tunn denna vecka, men Federal Reserve publicerar i alla fall protokollet från FOMC-mötet den 30-31 januari på onsdag. Ett flertal Fed-ledamöter står också på talarlistan, med start på onsdag.

Per-Anders Degerman +46 8 5191 7936

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -