KOMMUNAL
NORMERING BRA, MEN MÅSTE KUNNA GÖRA AVSTEG - BAUDIN (Direkt)

2018-02-15 14:50

STOCKHOLM (Direkt) För att garantera reallöneökningar till alla måste man behålla modellen med att den internationellt konkurrensutsatta industrin träffar normerande avtal. Men normeringen behöver vara mer flexibel, med möjlighet att vissa yrkesgrupper får mer.

Det säger Kommunals ordförande Tobias Baudin till Nyhetsbyrån Direkt på torsdagen.

"Alla våra medlemmar måste kunna få reallöneökningar och märket är långsiktigt garanten för det, och även för att vi inte heller får en överutbudspolitik som spär på inflationen. Det har vi provat på 80-talet", säger han.

Däremot ser Kommunal ett behov av en mer flexibel märkessättning än i dag.

"Märket måste moderniseras. Man måste kunna göra avsteg, som vi gjorde med undersköterskorna, som fick dubbelt så mycket som märket. Det måste vara möjligt för vissa grupper att få ut mer", säger han.

Tobias Baudin säger att sådana avsteg måste vara väl motiverade, utifrån rekryteringsbehov och arbetskraftsbrist, men även värdediskriminering. Det gäller också att skapa en bred acceptans för avstegen.

Han säger att undersköterskornas extra lönelyft ska utvärderas efter att avtalsperioden är slut, men att det verkar vara den bästa modellen hittills. Vilken grupp som eventuellt kan bli prioriterad nästa gång är fortsatt en öppen fråga, det har dock talats om barnskötare.

"Den här modellen med att prioritera en yrkesgrupp är det som har fungerat bäst. Vi kommer absolut att fortsätta jobba i den riktningen. Barnskötare har också stora rekryteringsbehov, men det är en fråga vi får återkomma till", säger Tobias Baudin.

Han säger att ett problem är att tjänstemän i offentlig sektor som har sifferlösa avtal får högre löneökningar än Kommunals medlemmar.

"De har fått mer i både kronor och procent. Trots att vi gjort detta avsteg fungerar vi som en trampolin för andra. Det vägar vi att göra i framtiden", säger han.

Tobias Baudin säger bestämt nej till att Kommunal själva skulle gå över till sifferlösa avtal. Lars Calmfors, ordförande i Arbetsmarknadsekonomiska rådet, sade tidigare i veckan att Kommunals medlemmar skulle kunna tjäna på sifferlösa avtal eftersom det är en sådan stor arbetskraftbrist i offentlig sektor.

"Vissa yrkesgrupper skulle kunna göra det, men då genom att ta pengar från andra grupper. Vi menar att alla yrkesgrupper i Kommunal ska få reallöneökningar. Även lokalvårdare, skolmåltidsbiträden och vaktmästare måste få upp sina löner. Att ta från en lågavlönad grupp för att ge till en annan är inte vår modell. Alla måste få märket, men sedan måste några kunna få mer. Det är den modell vi tror på", säger Tobias Baudin.

Johan Bahlenberg +46 8 5191 7935

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -