JANSSON
SIKTAR PÅ ATT BÖRJA HÖJA RÄNTAN FRÅN 2H (Direkt)

2018-02-14 11:17

STOCKHOLM (Direkt) Riksbanken lämnade räntan och räntebanan oförändrade, vilket innebär att Riksbanken siktar på att höja räntan från andra halvåret i år.

Det sade vice riksbankschef Per Jansson vid en pressträff på onsdagen, med anledning av räntebeskedet.

Inflationen väntas ligga på målet på sikt. Den kanske största händelsen är att de drar ned inflationsprognosen på kort sikt, men från ungefär sommaren 2019 är inflationen tillbaka på prognosen från i december.

Det är glädjande att inflationen stigit mot 2 procent men det är inte mycket vunnit om det inte blir bestående. Det finns dock goda förutsättningar för det.

USA är inne i den längsta fasen med stigande BNP sedan efterkrigstiden, och i euroområdet hade man den högsta takten på tio år.

Vi har samtidigt ett fortsatt problem med låg underliggande inflation, men bättre tillväxt har samtidigt dragit upp ränteförväntningarna på marknaderna vilket lett till stigande räntor.

Det har samtidigt bidragit till att osäkerhet på aktiemarknaden har uppstått, vilket kanske inte är så förvånande.

"Vi ser inte den här utvecklingen som något som äventyrar inflationsutvecklingen", även det är något som måste följas sade han. Det är inget stort problem.

Tillväxten i Sverige fortsätter att vara god. Riksbanken ser en dämpning av bostadspriserna men att efterfrågan gör att det blir en stabilisering och att de ökar framöver. Den prisstatistik vi fick in i morse stämmer in rätt väl med den bilden.

En stark arbetsmarknad bör senare leda till högre löneökningar, vilket är viktigt för Riksbankens möjlighet att nå målet.

Det som oroar är ett oväntat svagt utfall för tjänstepriserna under ett antal månader. Det är ungefär hälften av KPI-korgen och vi behöver vända den utvecklingen för att nå inflationsmålet.

Ett tillkommande orostecken är den lägre löneökningstakten än väntat, vilket också sätter avtryck på 2018-2019. Det är ingen stor revidering men ändå inte bra för att löneutvecklingen är viktig för att klara inflationen.

Bakgrunden till att de tror att inflationen ändå ska leta sig upp mot målet är en stark konjunktur i omvärlden, vilket gör att vi importerar ökat pristryck, ett högt resursutnyttjande och att inflationsförväntningar är förankrade runt 2 procent.

Då tjänstepriserna vikit blir det samtidigt än viktigare att kronan inte stärks för snabbt.

Inflation vid målet och förväntningar om omvärldens penningpolitik talar för en snabbare normalisering av penningpolitiken. Det lägre pris- och lönetrycket och en osäker kronutveckling talar emot.

Sammantaget landade de i en oförändrad räntebana, men

osäkerheten kring utvecklingen gör att de behöver gå försiktigt ram.

Makroredaktionen +46 8 5191 7931, http://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -