RÄNTOR/VALUTOR
SVAGARE DOLLAR, EUROPARÄNTOR NÅGOT LÄGRE (Direkt)

2018-02-13 16:30

STOCKHOLM (Direkt) Europaräntorna sjönk 1-2 punkter på tisdagen samtidigt som dollarn tappade och handlades nära femmånaderslägsta mot yenen.

"Det är en intressant kombination av riskaptitens återkomst och amerikanska räntor som tynger dollarn", sade Alvin Tan, valutastrateg vid Société Générale, till Reuters.

BOJ-chefen Haruhiko Kuroda lovade på tisdagen att fortsätta följa utvecklingen på marknaderna eftersom det kan påverka den reala ekonomin. Han sade också att Japans ekonomiska fundamenta och företagens vinster är starka.

Enligt BOJ-chefen påverkar låga räntor bankerna, men de har rikligt med kapital och det är viktigt för den japanska ekonomin att BOJ fortsätter med sin nuvarande policy.

Vid svensk stängning handlades dollar/yen vid 107:67. Mot euron handlades dollarn svagare vid 1:2355.

Loretta Mester, Fedchef i Cleveland, var ensam Fedledamot på talarlistan denna vecka, förutom nytillträdde Fedchefen Jerome Powell som höll ett anförande vid en ceremoni där han svors in som ordförande för centralbanken. Hon sade att en djupare och ihållig nedgång på börserna kan slå mot förtroendet och leda till mindre risktagande, men rörelserna vi sett den senaste veckan är långt från detta scenario.

"Jag tror ekonomin kommer jobba igenom den här episoden med marknadsturbulens och jag har inte ändrat mina utsikter. Enligt mitt synsätt är de underliggande fundamentala faktorerna som stöttar ekonomin väldigt sunda", sade hon.

Om de ekonomiska förhållandena utvecklas som väntat kommer vi behöva göra ytterligare räntehöjningar i år och nästa år i en takt liknande förra året, sade hon.

Till journalister efter talet sade Loretta Mester, som röstar i FOMC i år, att det är mer uppåtrisker mot prognoserna nu än det har varit på länge, men att en gradvis uppåtriktad bana med räntehöjningar är fortsatt lämplig.

Hon sade också att tidpunkten för räntehöjningarna är mindre viktig än den gradvisa takten uppåt och att Fed måste vara observant på hur ekonomin utvecklas. Hon ville inte kommentera hur hon ser på en eventuell räntehöjning i mars.

Nytillträdde Fedchefen Jerome Powell gav inga direkta signaler om den aktuella penningpolitiken, men sade att den globala ekonomin återhämtar sig starkt för första gången på ett decennium, och att Fed befinner sig i processen att gradvis normalisera såväl räntepolicyn som balansräkningen, med sikte på att förlänga återhämtningen och fortsätta sträva mot att uppfylla målen.

"Penningpolitiken har fortsatt att stödja en full återhämtning på arbetsmarknaden och föra tillbaka inflationen till vårt mål; vi har gjort stora framsteg med att komma mycket närmare dessa lagstadgade mål", sade Jerome Powell.

Sannolikheten för en höjning vid FOMC mötet den 21 mars är i nuläget 77,5 procent, enligt CME:s FedWatch Tool.

Brittiska inflationstakten låg oväntat kvar på 3,0 procent i januari, i stället för en väntad nedgång till 2,9 procent enligt Reuters snittprognos.

Kärninflationen uppgick till 2,7 procent i januari, upp från 2,5 föregående månad. Väntat var 2,6 procent.

KPIH-inflationen, som inkluderar boendekostnader och är det föredragna måttet hos Bank of England, uppgick till 2,7 procent, oförändrat från 2,7 procent i december.

Producentpriserna steg 2,8 procent jämfört med januari 2017.

Pundet, som stärktes i samband med KPI-publiceringen, var för dagen upp 0,4 procent vid svensk stängning.

Lucy O'Carroll, ekonom vid Aberdeen Standard Investments, sade enligt Reuters att inflationen ser ut att ha toppat efter att effekterna från pundets fall efter brexitomröstningen börjat avta.

"Även om inflationen backar något ytterligare härifrån så ser den ut att lägga sig på en högre nivå än vad BOE är bekväm med. Det kommer också sannolikt innebära något högre räntor än vi blivit vid", sade hon.

Mark Carney sade i samband med räntebeskedet förra veckan att inflationen kan komma att stiga över 3 procent innan en gradvis nedgång mot 2-procentsmålet inleds.

Brittiska statistikkontoret ONS rapporterade också att huspriserna steg 5,2 procent i december jämfört med samma månad föregående år. I november steg priserna med 5,0 procent.

Kronan stärktes 5 öre mot dollarn jämfört med måndagens svenska stängning till 8:05, medan den tappade 1 öre mot euron till 9:94.

Räntan på den svenska tioåringen sjönk 1 punkt till 0,94 procent.

Malcolm Winbo +46 8 5191 7934

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -