MOBERG PHARMA
GOD CHANS MOB-15 BLIR LEDANDE I SIN KLASS - VD (Direkt)

2018-02-13 16:25

STOCKHOLM (Direkt) Läkemedelsbolaget Moberg Pharma lägger bakom sig ett år med stora utmaningar. Bolagets viktigaste projekt, Mob-15 mot nagelsvamp blev försenat, tillväxttakten har planat ut och lönsamheten försvagats. Aktien har tagit mycket stryk och sänktes med över 50 procent under fjolåret.

Vad var era största utmaningar under 2017?

"Förseningen för vårt viktigaste projekt Mob-15 tog mycket kraft, framförallt under andra halvåret. Nu är vi i fas med vår planering och räknar med att få klar patientrekryteringen under sommaren i USA. Därefter tar det 15 månader att få fram data för ett godkännande", säger Peter Wolpert.

Vilka möjligheter ser du för Mob-15?

"Vi ser goda chanser för att Mob-15 kommer att bli det ledande utvärtes preparatet mot nagelsvamp. I en undersökning med amerikanska läkare framgår att 30 procent avser använda preparatet separat och 35 procent i kombination med terbinafin-tabletter, som är det mest använda receptet idag. Det skulle innebära att Mob-15 blir det ledande preparatet", säger Peter Wolpert.

Hur stor är potentialen?

"Det finns runt 5 miljoner recept i USA och om vi kan ta 5-7 procent av dessa med dagens prisnivåer då kommer marknadspotentialen för Mob-15 uppgå mellan 200-300 miljoner dollar. Sen har vi potential att växa även utanför USA, där ser vi en marknadspotential på runt 100 miljoner dollar", svarar Peter Wolpert.

Söker ni en partner för Mob-15?

"Vi förbereder en kommersialisering och är i dialog med ett antal aktörer som kan jobba tillsammans med oss. Det finns ett tiotal bolag med starka säljstyrkor inom hudsjukdomar som skulle vara en bra partner för oss. När vi väl visar bra data för MOB-15 kommer de vara intresserade av oss", säger Peter Wolpert.

Hur ser du på er produktportfölj som är starkt säsongsbetonad?

"På längre sikt vill vi ha en jämnare utveckling men någon förändring på kort sikt är inte att vänta. Vi eftersträvar främst bra produkter med ledande positioner", säger Wolpert.

Vad kan vi förvänta oss av Kerasal Nail framöver?

"Vi har sett till att underbygga nyttan med preparatet i nya kliniska studier. Det har vi använt för att marknadsföra våra produkter. I och med detta ser vi goda möjligheter att ta marknadsandelar från vår största konkurrent Fungi-nail som felaktigt låtit påskina att dess preparat mot fotsvamp även fungerar mot nagelsvamp, vilket det inte gör. De måste ändra sin marknadsföring, till fördel för oss", säger Peter Wolpert.

Hur ser du på möjligheten att växa med Kerasal Nail utanför er huvudmarknad USA?

"Här skulle jag vilja dra ned förväntningarna. Vi har totalt sett haft ett slagigt år hos distributörerna. Framöver kommer vi att stabilisera distributörskedjan. Det har inte varit läge att investera på alla de marknader som vi finns på. Vi är nöjda om vi kan behålla den nivå som vi haft under 2017", säger Peter Wolpert.

Hur ska ni få Dermoplast att växa?

"Vi har goda möjligheter att driva organisk tillväxt. Produkten växer med 14 procent i vårt retail-segment, utan någon större marknadsföringsinsats. Vi ser möjligheter att växa och kommer att bearbeta marknaden mer och avser också lansera en tillväxtplan under 2018", svarar Peter Wolpert.

Jan Glevén +46 8 5191 7911

Nyhetsbyrån Direkt


Moberg Pharma - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -