SWEDISH MATCH
SNUSVINST & EXTRAUTDELNING I FOKUS - ANALYTIKER (Direkt)

2018-02-09 12:25

STOCKHOLM (Direkt) Swedish Match snusverksamhet väntas stå för i princip hela den resultatökning som ligger i korten för det fjärde kvartalet. Bakom utvecklingen döljer sig inte minst den svenska prishöjningen våren 2017 och fortsatt minskade förluster i USA.

Bokslut betyder utdelning och här väntas en extra dusör i spåren av att Swedish Match i höstas sålde sina sista aktier i det danska cigarrbolaget STG.

"Vi väntar oss att bolaget är försiktigt optimistiska i sina utsikter för 2018, särskilt för snusdelen där vi tror att en förbättring i Norge och fortsatt snabb tillväxt i USA kommer att kompensera för en trög marknadsutveckling i Sverige", skriver Handelsbanken Capital Markets inför rapporten.

Några punkter inför rapportdagen:

* Enligt SME Direkts sammanställning av elva analytikers estimat väntas Swedish Match totala försäljning ha stigit marginellt till 3.972 miljoner kronor i kvartalet (3.957). Rörelsevinsten från produktområdena spås landa på 996 miljoner kronor (954).

* Snusdelens rörelsevinst vänta stiga till 581 miljoner kronor (542). Övriga Tobaksprodukter, som till stor del består av de amerikanska massmarknadscigarrerna, väntas leverera oförändrade 396 miljoner medan tändardivisionens rörelsevinst spås sjunka till 54,4 miljoner kronor (62).

* USA-expansion av ZYN, ett portionssnus med nikotin men utan tobak, fortsätter och efter tredje kvartalet fanns ZYN i nära 8.000 butiker i västra USA. Swedish Match har beslutat att expandera sin produktionsanläggning i USA för att kunna matcha den framtida tillväxtpotentialen. ZYN finns även på den svenska marknaden, men vad gäller en eventuell utrullning i Europa i stort har ännu inget besked lämnats.

* Cigarrinbromsning. I det tredje kvartalet steg cigarrvolymerna med bara 1 procent och Swedish Match. Tillväxten har tidigare varit klart tvåsiffrig men påverkades inte minst av mycket starka jämförelsetal, något bolaget lär ha mött även i det fjärde kvartalet.

* Swedish Match väntas föreslå en ordinarie utdelning på 9:02 kronor per aktie, enligt analytikersnittet. Dessutom räknas med en extrautdelning om 4:41 kronor.

Rapporten släpps onsdagen den 14 februari klockan 8.15 och följs av en telefonkonferens som inleds klockan 14.00.

Mats Torgander +46 8 5191 7915

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -