RÄNTOR/VALUTOR
STIGANDE EUROPARÄNTOR, STARKARE DOLLAR (Direkt)

2018-01-29 16:24

STOCKHOLM (Direkt) Europaräntor steg 5-7 punkter i längre löptider på måndagen medan dollarn stärktes.

Räntan på tyska femåringen klättrade på måndagen över nollstrecket för första gången sedan slutet 2015 och var vid svensk stängning 0,01 procent. Den tyska tioåringen steg 7 punkter jämfört med fredagens svenska stängning till 0,69 procent.

ECB-rådsledamoten Klaas Knot, som anses höra till de mer hökaktiga i rådet, sade i helgen att ECB bör avsluta sitt program för tillgångsköp så snart som möjligt, då det inte finns ett enda skäl till att fortsätta med programmet längre.

"Programmet har gjort vad det realistiskt sett kan förväntas göra", sade han.

Han konstaterade samtidigt att de inte nu behöver kommunicera vad de ska göra efter att köpen i dess nuvarande takt löper ut i september, och tillade att denna brist på tydlighet kan ha en dämpande effekt på euron.

ECB:s chefsekonom, Peter Praet, sade som svar på en fråga vid ett anförande på måndagen att Knot vill att ECB:s tillgångsköp upphör så snabbt som möjligt efter september - inte i september, och att den senare hade missförståtts.

Amerikanska presidenten Donald Trump utökade i helgen sina hot om agerande mot USA:s handelspartners med hintar om en betydande motaktion mot EU för vad han beskriver som dess "mycket orättvisa" handelspolicy mot USA.

Vid en pressbriefing på måndagen sade EU-kommissionens talesperson Margaritis Schinas att EU är redo att svara snabbt på eventuella restriktiva handelsåtgärder.

"Den europeiska unionen står redo att agera snabbt och lämpligt i den händelse att vår export påverkas av eventuella restriktiva handelsåtgärder från USA", sade han.

Handel var även ett tema i Nordamerika. Både mexikanska peson och kanadadollarn försvagades på måndagen då senaste rundan av omförhandlingar av Nafta-avtalet skulle avslutas. USA-representanter uttryckte viss optimism om förhandlingarna, som åtminstone inte tycks ha gått i stå.

"Du kan peka på att de nu redan pratar om framtida omgångar, när det inte är så länge sedan vi undrade huruvida det ens skulle bli några fortsatta förhandlingar", sade Dave Reichert, ledamot i representanthuset, till Reuters.

I samband med ett tal på måndagen sade förste vice riksbankschef Kerstin af Jochnick att utvecklingen för svensk ekonomi och inflation så här långt ligger i linje med Riksbankens prognoser.

"Utvecklingen så hår långt ser ut att ligga i linje med våra prognoser", sade hon.

Hon är inte oroad över att inflationsutfallet i december var något under Riksbankens prognos utan hänvisade till att de har sagt att utfallen kommer att vara lite "upp och ner".

"Vi vill gärna att inflationen stabiliseras runt 2 procent innan vi höjer reporäntan", sade hon.

Hon noterade vidare att Riksbanken räknar med att priserna på bostadsmarknaden kommer att stabiliseras och sade att de just nu tittar på hur lägre bostadsinvesteringar kommer att påverka ekonomin.

"Hur mycket är något vi tittar på nu inför vårt penningpolitiska möte i februari", sade hon.

Hon räknade samtidigt inte med att ett fortsatt boprisfall skulle få Riksbanken att sänka räntan igen, men tillade att "det beror på hur kraftigt fallet blir och hur det påverkar ekonomin och inflationen".

Kronan stärktes 5 mot euron jämfört med fredagens svenska stängning till 9:75, medan den var i princip oförändrad mot dollarn vid 7:89. Räntan på den svenska tioåringen steg 5 punkter till 0,96 procent.

Lee Hardman, valutastrateg vid MUFG, sade till Reuters att starka data bör uppmuntra Fed att ha en mer självsäker ton vid denna veckas policymöte och kommer bara cementera förväntningarna på ytterligare en höjning i mars.

Men "den uppdaterade signalen kommer förmodligen inte visa sig vara tillräckligt för att marknaden ska prisa in snabbare åtstramning än Feds nuvarande planer för tre höjningar i år, vilket dämpar stödet för dollarn", sade han.

De privata inkomsterna i USA steg 0,4 procent i december, jämfört med föregående månad. Samtidigt steg privatkonsumtionen 0,4 procent från månaden före.

Analytiker hade räknat med att inkomsterna skulle ha stigit 0,3 procent och att konsumtionen skulle ha stigit 0,4 procent, enligt Reuters snittprognoser.

Index för kärninflationen, (core PCE), steg 0,2 procent jämfört med föregående månad och steg 1,5 procent jämfört med samma månad året innan.

Analytiker hade väntat att priserna skulle ha stigit 0,2 procent på månadsbasis, och stigit 1,6 procent på årsbasis.

Paul Ashworth, ekonom vid Capital Economics, skrev i en kommentar att december avslutade ett starkt kvartal för konsumtionen, men att allt inte ser riktigt så muntert ut under ytan.

Uppgången i december hängde framförallt på faktorer som kommer tas igen under första kvartalet.

Dollarn stärktes under dagen till 1:2362 mot euron och 108:81 mot yenen.

Räntan på den amerikanska tioåringen steg 6 punkter till 2,71 procent.

Malcolm Winbo +46 8 5191 7934

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -