RÄNTOR/VALUTOR
RÄNTOR NED, YENEN ÅTER STARKARE (Direkt)

2018-01-23 10:46

STOCKHOLM (Direkt) Europaräntorna handlas lägre på tisdagen, med tyska räntor 1-2 punkter ned och periferin 2-5 punkter lägre. Även USA-räntorna har sjunkit tillbaka efter att ha stigit på måndagen. Yenen har åkt jo-jo efter BOJ-beskedet.

Senaten i USA röstade på måndagen igenom en tillfällig finansiering av statsapparaten. Avtalet ger politikerna till den 8 februari att komma överens om en ny utgiftsbudget. Demokraterna gick med på detta efter löften om en förhandling om fortsatt skydd för unga illegala immigranter ("dreamers").

"Marknaden har tagit det med ro. De anser att det är en liten störning i den dagliga statliga verksamheten. Den större bilden (av ekonomin) och inflationen är det som fortsatt kommer att driva marknaden", sade Sean Simko på SEI Investments till Reuters.

Den tioåriga amerikanska statsobligationen har sjunkit 2 punkter till 2,62 procent jämfört med svensk stängning på måndagen.

Euron har tappat till 1:2230 mot dollarn. Fokus ligger främst på ECB-mötet på torsdagen, men under veckan kommer även en del intressanta data, närmast tyska ZEW-index.

Bank of Japan lämnade såväl policyhållning som prognoser oförändrade vid tisdagens möte. Prognosen för kärninflationen exklusive effekterna av den planerade momshöjningen ligger kvar på 1,8 procent 2019.

BOJ konstaterade att ekonomin troligen kommer att fortsätta att expandera måttligt. KPI-inflationstakten väntas fortsätta på uppåttrenden mot 2 procent, främst med stöd av ett förbättrat produktionsgap och stigande inflationsförväntningar på medellång och lång sikt.

Inflationsförväntningarna har varit stabila på senare tid, efter att tidigare ha befunnit sig i en nedåtgående fas sedan 2015. Riskerna mot priserna är dock fortsatt på nedsidan.

BOJ-chefen Haruhiko Kuroda sade vid en pressträff att

BOJ kommer justera policy efter behov. De är ännu långt ifrån att nå 2-procentsmålet och måste därför fortsätta med kraftfull penningpolitisk stimulans.

Ännu är man inte i ett läge där man kan börja tänka på en exit ur den nuvarande penningpolitiken och den japanska ekonomin kräver fortsatt penningpolitisk stimulans, sade BOJ-chefen.

Det har varit ett känsligt läge för BOJ-förväntningarna och yenen stärktes initialt på ändrad bedömning om inflationsförväntningarna, tappade när Kuroda avfärdade en närtida QE-exit, men har därefter åter stärkts i den europeiska handeln, där bedömare delvis hänvisar till tekniska faktorer.

"Beslutet gör det klart att BOJ inte vill se något brus om en tidig åtstramning just nu. BOJ kunde ha höjt sin tillväxtprognos givet ekonomiska data, men de gjorde det inte för att inte öka spekulationerna om en policynormalisering. Det de är mest oroade över är en stark yen", sade Hiromichi Shirakawa, chefekonom för Japan på Credit Suisse, enligt Bloomberg News.

Capital Economics noterade att BOJ för första gången sedan 2014 som BOJ inte behövde sänka sin inflationsprognos ytterligare, men de tror att de fortsatt är för optimistiska om utvecklingen framöver.

"Vi tror att det svaga pristrycket kommer att fortsätta att överskugga oron för finansiell stabilitet och tror att BOJ lämnar policyn oförändrad åtminstone till dammet lagt sig efter nästa års momshöjning", skriver Capital Economics.

På fredagen kommer KPI-utfallet för december.

"Det BOJ vill se är att inflationen, exklusive energi och livsmedel, ligger stadigt på 1 procent. Jag tror att det är först då talet om policyjustering kan komma fram, men det kommer gå ett tag till innan dess", sade Maiko Noguchi på Daiwa Securities till Bloomberg News.

Bild: långsam uppgång i kärninflationen (exklusive färska livsmedel) i Japan.

Svenska räntor handlas 1 punkt ned medan kronan tappat marginellt mot såväl euro som dollar från måndagen.

Riksbankschef Stefan Ingves frågades ut i riksdagens finansutskott och upprepade där det väl kända budskapet att den höga skuldsättningen hos hushållen gör ekonomin sårbar och att det är viktigt att bromsa den utvecklingen.

              tisdag kl 10.40 (måndag kl 16.15)
              ==================================
USD/SEK    8:0380   (8:0327)   Statsobl 2y  -0,75  (-0,76)
EUR/SEK    9:8353   (9:8368)   Statsobl 10y  0,88   (0,89)
EUR/USD    1:2236   (1:2246)   Räntegap/ty     33     (31)
US obl 10    2,62     (2,64)   Ty obl 10     0,55   (0,58)

Mikael Sandbladh +46 8 5191 7933

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -