INGVES
UTVECKL FÖR INFLATION I STORT SOM I DECEMBERPROGN (NY) (Direkt)

2018-01-23 12:14

(Tillägg: från stycke fem)

STOCKHOLM (Direkt) Den bild vi målade upp för inflationen i december står sig, sen är det alltid några tiondelar hit eller dit men helhetsbilden den tycker jag står sig.

Det sade Riksbankschef Stefan Ingves till journalister på tisdagen.

På en fråga om Riksbanken har större acceptans med prognosavvikelser eftersom inflationen nu legat nära målet i ett år svarade han at han i dagsläget inte kan svara på det.

"I det stora hela förefaller utvecklingen vara ungefär som i vår prognosomgång i december. Det är så som världen ser ut och resten är hypotetiska frågor", sade han.

Riksbankschefen sade vidare att den goda konjunkturen i världen och här hemma kan motverka negativa effekter på inflation och konjunktur från volatila bostadspriser.

"I närtid är det inte någon stor dramatik i detta. Den bostadsprisnedgång vi såg under hösten har vi ju med i vår konjunkturbedömning. Men det bygger på att det är rimligt att tro att det förblir goda tider i svensk ekonomi därför att tillväxten är god i omvärlden. Det råder en ganska bred högkonjunktur på många olika håll och det är naturligtvis en tillvaro som är sådan att det underlättar när det rör sig en del på bostadsmarknaden jämfört med om det rent allmänt sett är dåliga tider", sade Stefan Ingves.

Sofia Polhammer +46 8 5191 7937

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -