BANK
REGERINGEN GÅR VIDARE MED FÖRSLAGET OM SNABBLÅNEREGLERING (Direkt)

2018-01-23 12:31

STOCKHOLM (Direkt) Regeringen går vidare med förslaget om åtgärder för att åstadkomma en mer ansvarsfull marknad för snabblån och andra högkostnadskrediter. Bland annat föreslås att det ska införas räntetak och kostnadstak för högkostnadskrediter.

Det framgår av regeringens proposition som har överlämnats till riksdagen.

Kredit- och dröjsmålsräntor för högkostnadskrediter ska maximalt få vara 40 procentenheter högre än referensräntan som för närvarande -0,5 procent.

Vidare ska en högkostnadskredits kostnader, till exempel räntor, avgifter och inkassokostnader, aldrig få överstiga det lånade beloppet. För ett lån på exempelvis 1.000 kronor ska man som konsument därmed inte behöva betala mer än totalt 2.000 kronor.

Vidare föreslås krav på att konsumenter ska uppmärksammas på riskerna när de överväger att ta högkostnadslån. Reklamen ska inte få utformas så att den lockar konsumenter till snabba, ogenomtänkta beslut, heter det också.

"Snabblån riktas ofta till konsumenter som inte har några andra lånemöjligheter och som därför tvingas acceptera räntor på flera hundra procent. Så ska det inte få vara. Nu stärker vi konsumentskyddet och gör det svårare att profitera på människor i ekonomisk utsatthet", säger biträdande justitieminister Heléne Fritzon.

Regeringen föreslår att lagändringarna träder i kraft den 1 september 2018.

Johan Lind +46 8 5191 7954

Nyhetsbyrån Direkt


Resurs Holding - I dag

{point.key}

TF Bank - I dag

{point.key}

Hoist Finance - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -